Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 11 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Terroristen ‘veelvuldig’ als vluchteling Europa in

Terroristen van IS liften ‘veelvuldig’ mee op de grote vluchtelingenstroom die van Syrië naar Europa komt. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof in het veiligheidsbeeld dat maandag is gepubliceerd. Eerder zei Schoof nog dat er geen aanwijzingen waren dat terroristen daadwerkelijk als vluchteling Europa binnenkomen, maar dat blijkt nu wel zo te zijn.

‘Tientallen keren’

Volgens Schoof is het in 2015, toen er een hoge instroom van vluchtelingen was, „tientallen keren” gebeurt dat terroristen als vluchteling Europa binnen zijn gekomen, stelt hij tegen BNR. Volgens Schoof gebruiken de terroristen alleen de route om de EU binnen te komen.

Het gaat vaak om IS-strijders die in Europa zijn opgegroeid, en naar Syrië zijn vertrokken om voor de terreurorganisatie te vechten. Op de terugweg komen ze Europa binnen met valse paspoorten, en doen ze zich voor als vluchteling. Als ze eenmaal binnen zijn, liften ze vaak niet meer mee op de vluchtelingenstroom en keren ze vaak terug naar de plaats waar ze zijn opgegroeid. Dat gebeurde ook bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

IS-cellen in Europa

De NCTV zei eerder dat het onwaarschijnlijk was dat terroristen met vluchtelingen binnenkomen, omdat er voor de terroristen makkelijkere manieren zouden zijn om Europa binnen te komen. „Nu zien we toch dat dat veelvuldig gebruikt is." Of de terroristen ook op die manier naar Nederland komen, is onduidelijk. In enkele gevallen hebben de terroristen wel asiel aangevraagd, maar het is niet duidelijk of dat in Nederland ook is gebeurd.

De terroristen die op deze manier Europa binnenkomen, richten onder meer IS-cellen in Europa op. Ze worden daarbij aangestuurd vanuit IS-gebied in het Midden-Oosten. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er aanslagen in Nederland worden gepland, maar omdat het niet kan worden uitgesloten blijft de kans op een aanslag in Nederland reëel. Dat beeld wordt op korte termijn waarschijnlijk niet aangepast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Terroristen ‘veelvuldig’ als vluchteling Europa in
Sluiten