Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 28 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Geen wijn meer bij de kapper in Nieuwegein

Een wijntje bij de kapper, in de boekhandel of gewoon in de supermarkt. Deze mengvorm van winkels en horeca is niet langer toegestaan in de gemeente Nieuwegein. Dat oordeelde de de voorzieningenrechter in Utrecht donderdag.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) startte een proef met deze mengvorm, omdat een strikte naleving van de Drank- en Horecawet niet altijd praktisch zou zijn. Daarbij mogen winkels maximaal twee glazen bier of wijn schenken aan klanten. Ook mag er drank verkocht worden bij aanverwante producten. De SlijtersUnie was niet blij met dit initiatief en spande een zaak aan tegen het zogeheten ‘horecablurring’.

Wetsovertreding

Volgens de branchevereniging, die de belangen behartigt van zelfstandige slijters, is het schenken van drank in winkels een overtreding van de wet. De rechtbank in Utrecht is het daarmee eens, maar heeft wel een kanttekening: „Alleen onder bijzondere omstandigheden kan de gemeente afwijken van handhavingsplicht.”

Gemeente aanspreken

Eerder deze maand verloor de SlijtersUnie een kort geding tegen de VNG over de proef. Slijters die tegen branchevervaging zijn, moesten van de Haagse rechter de individuele gemeente aanspreken. Volgens de rechter doet de VNG namelijk niets verkeerd ‘gezien de beperkte rol die de VNG bij de uitvoering van de proef door de gemeenten heeft’, zo luidde de uitspraak. De bestuursrechter kan dus per gemeente verbieden om drank in een winkel te schenken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.