Bastiaan Kleinjan
Bastiaan Kleinjan Nieuws 26 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Britten hebben spijt, willen tweede referendum

Daags na het referendum over de Britse uittreding uit de Europese Unie, hebben bijna drie miljoen Britten spijt van hun keuze, of willen een herkansing. Een parlementaire petitie die oproept tot een tweede referendum over wel of geen Brexit is enorm populair.

Zelfs zo populair, dat de website van de petitie er kortstondig uit heeft gelegen. Meer dan twee miljoen Britten hebben de petitie ondertekend, dat is ruim tien keer meer dan de 100.000 handtekeningen die nodig zijn om een onderwerp op de agenda van het Engelse parlement te zetten.

Vooral Londen wil nog een kans

Niet geheel verassend, willen vooral mensen uit de grote steden en uit Londen een herkansing. Uit deze plaatsen kwamen ook de meeste Remain-stemmers.

De initiatiefnemers van de petitie willen dat bij het tweede referendum een meerderheid van zestig procent moet beslissen, in plaats van de kleine meerderheid die het Brexit-kamp vrijdag van het Remain-kamp onderscheidde. Daarnaast willen ze een opkomstpercentage van 75 procent, tegen de zeventig procent van vrijdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.