Rens Oving
Rens Oving Nieuws 24 jun 2016 / 08:14 uur

Britse premier David Cameron stapt op

De Britse premier David Cameron stapt op. Cameron was uitgesproken voorstander van een Groot-Brittannië binnen de Europese Unie (EU). Met de uitslag van het Brexit-referendum was zijn positie onhoudbaar geworden.

Cameron, die zijn herverkiezing grotendeels te danken had aan zijn belofte om een referendum te houden, zag die gok uiteindelijk verkeerd uitpakken. Volgens Cameron is hij nu niet de juiste persoon om de Britse uittreding te begeleiden. Hij maakt daarom zo snel mogelijk plaats voor een nieuw gezicht in Downing Street 10.

„Ik heb moeilijke beslissingen durven nemen in plaats van te ontlopen. Ik heb campagne gevoerd op de enige manier zoals ik dat kan, door gepassioneerd te blijven vertellen waar ik voor sta”, verdedigde Cameron zijn keuze voor een referendum en zijn keuzen voor de EU.

Johnson?

De conservatieve partij was zwaar verdeeld over de rol van Groot-Brittannië in Europa. Binnen de partij staat vooral Boris Johnson, oud-burgemeester van Londen en voorstander van een Brexit, te trappelen om het stokje van Cameron over te nemen.

Cameron zei dat hij zal aanblijven tot het partijcongres van de conservatieven in oktober. Dan hoopt hij dat er nieuwe premier klaarstaat, die kan beginnen om een Brexit daadwerkelijk uit te voeren.

Hoe nu verder

Het besluit van Cameron betekent dus ook dat de Britse uittreding voorlopig nog niet van start gaat. De onderhandelingen die maximaal twee jaar kunnen duren, gaan pas van start als Groot-Brittannië haar uittreding officieel in Brussel aankondigt. Dit gaat dit niet voor oktober gebeuren.

Tot die tijd blijven alle wetten en regels gewoon zoals ze zijn, benadrukte Cameron.„Voor nu wil ik alle Britten overzee en alle EU-inwoners in ons land duidelijk maken dat er niet direct dingen veranderen. Ook blijft het voorlopig gewoon mogelijk om te reizen, handel te drijven en diensten af te nemen zoals nu.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britse premier David Cameron stapt op
Sluiten