Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 24 jun 2016 / 00:04 uur

‘Galmbak’ ArenA vecht tegen reputatie

Insiders over klachten over slechte geluid bij concert Rihanna vorige week vrijdag in de Amsterdam ArenA.

Er werd wat afgemopperd na het concert van Rihanna vorige vrijdag in de Amsterdam ArenA. Op het veld zouden de hits van de superster uit Barbados enigszins om aan te horen zijn geweest, maar veel fans en journalisten die het concert vanaf de tribune van het Ajax-stadion hadden gevolgd, klaagden steen en been over een overdosis aan galm.

En de ArenA had al een matige reputatie wat de kwaliteit van het geluid tijdens concerten betreft. Niet helemaal terecht, zo vertelde ArenA-directeur Henk Markerink donderdag tijdens een speciaal belegde persbijeenkomst. „Sinds de inhanging van een akoestisch plafond twee jaar terug, laten metingen zien dat de nagalm met seconden is teruggebracht”, vertelt hij. “We hebben hier perfect klinkende concerten van Roger Waters en George Michael gehad”, vult akoestisch adviseur Peter van der Geer aan.

Damage

Hoe komt het dan dat het geluid in de ArenA volgens een deel van het publiek zo beroerd was vorige week? Dat komt door Rihanna. Pardon? Nee, het werd niet met zo veel woorden gezegd, maar daar komt het eigenlijk wel op neer. Kort door de bocht: wanneer Rihanna langskomt, dan krijgt de ArenA de technische mensen van Rihanna over de vloer en die bepalen zelf hoe en wanneer er aan de knoppen gedraaid wordt. Zo werkt het nu eenmaal. „Het samenspel moet goed zijn. Bij Lowlands heb ik de macht, bij zo’n tourende productie ben ik afhankelijk. Dan ben ik soms vooral bezig met damage control”, zegt Van der Geer. „Wij zijn de faciliterende partij, wij zijn akoestiek niet verantwoordelijk. Daar hebben we geen invloed op”, aldus Kim Bloem, booker van concertorganisator Mojo.

Reputatie

„En heel veel fans hebben ondanks de klachten, er zijn er trouwens maar twintig binnengekomen, erg van het concert van Rihanna genoten”, aldus Martin Verhorst, communicatiemedewerker van Mojo. „De ArenA heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd die moeilijk af te schudden is. Als het geluid in de ArenA slecht is, wordt het een galmbak genoemd, in een ander stadion of concertzaal ligt het aan de artiest.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Galmbak’ ArenA vecht tegen reputatie
Sluiten