Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 1 mei 2016 / 15:45 uur

Minister: Van Inkel krijgt het zwaar in Mali

Onder de naam Tour of Duty gaat radio-dj Jeroen van Inkel van 5 tot en met 11 mei op missie naar Mali. Samen met zijn Veronica-sidekick Martijn Zuurveen zal hij tussen de 320 uitgezonden Nederlandse militairen ervaren hoe een missie is.

Van Inkel werd uitgedaagd door minister Jeanine Hennis – Plasschaert van Defensie, toen de radiomaker voor de Landmacht twee weken ‘op herhaling’ was. ,,Een supergave uitdaging dit”, zegt Van Inkel, die vooruitlopend op de Landmachtdagen op 10 en 11 mei Rinkeldekinkel vanuit Mali zal uitzenden.

Te wachten

Minister Hennis – Plasschaert bezocht Mali al. Aan Metro vertelt zij wat Jeroen van Inkel te wachten staat.

Wat vindt u ervan dat Jeroen van Inkel de uitdaging ‘Mali’ aan gaat?

Ik vind het fantastisch dat Jeroen en zijn team die handschoen oppakken en heb dus grote waardering voor het feit dat ze dit avontuur willen aangaan. Hiermee geven ze ook beeld en geluid aan het werk dat onze militairen doen. Het gaat ergens over. Onze militairen zijn bereid hun eigen veiligheid te riskeren en de (inter)nationale rechtsorde te dienen.

Hitte

Wat staat hem in Mali te wachten?

Mali is zeker geen ‘walk in the park’. Onze militairen zitten er niet voor niets. Ook is het er zeer warm en hij zal zich daarbij staande moeten houden. Temperaturen van ruim boven de 45 graden zijn geen uitzondering. Jeroen en zijn team zullen ontdekken wat het is om gezamenlijk onder zulke omstandigheden te moeten opereren. Hij zal ook ervaren hoe snel dit een band schept en hoe bijzonder dit werk is.

Van Inkel naar Mali
Minister Hennis – Plasschaert tijdens haar Malibezoek. / Evert-Jan Daniels | ANP

U heeft onze mensen in Mali zelf bezocht. Hoe heeft u dat ervaren?

Ik vind het echt van belang om met eigen ogen te zien hoe het onze mensen vergaat, hoe de missie er voor staat. Vlak voor Kerst was ik met collega Jeroen Dijsselbloem, de minister van Financiën, in Mali. De professionaliteit van de Nederlandse eenheden spatte er vanaf. De ‘can do-mentaliteit’ maakt indruk, met beperkte middelen zoveel mogelijk resultaat wíllen boeken. De Nederlandse militairen oogsten veel waardering van de partners waarmee we in Mali opereren.

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Wat kan Jeroen het thuisfront en de Metrolezers vanuit zijn ervaringen straks meegeven over het werk dat onze jongens en meiden in het buitenland verrichten?

In zijn reportages van de afgelopen dagen klinkt al door dat hij zich goed bewust is van het feit dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Als Jeroen en zijn team terug zijn, hebben ze van dichtbij kunnen zien, en ook een heel kleine beetje zelf kunnen ervaren, wat onze militairen doen om die vrijheid, en dus dat wat ons en anderen zeer dierbaar is, te beschermen. Die verhalen moeten worden verteld.

Hoe belangrijk is dat?

Het is belangrijk dat Nederlanders betrokken zijn en dat we weten waarom een krijgsmacht noodzakelijk is. Hoe is de krijgsmacht opgebouwd? Hoe geeft zij uitvoering aan haar taken om ons te beschermen? Hiervoor is het noodzakelijk om écht kennis te maken met Defensie. De Landmachtdagen op 10 en 11 mei en deze actie van Radio Veronica dragen hieraan bij. Het gesprek aangaan met onze militairen is van belang. Zij weten waarover ze praten, putten uit eigen ervaringen en kunnen de boodschap het best voor het voetlicht brengen.

En een feitenvraagje voor de check: hoeveel Nederlandse militairen zijn er op dit moment naar Mali uitgezonden?

Op dit moment zijn er vanuit defensie rond de 320 militairen uitgezonden naar Mali. Deze leveren een bijdrage aan de All Source Information Fusion Unit (ASIFU) in Bamako, de Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR) compagnie, de Special Operations Land Task Group (SOLTG) en het detachement bestaande uit Apache-gevechtshelikopters en Chinook-transporthelikopters in GAO.

Hieronder zie je beelden van een eerdere overval van Jeroen van Inkel, waarna hij op herhaling ging in het leger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister: Van Inkel krijgt het zwaar in Mali
Sluiten