Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 14 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

Joran van der Sloot: alle nepverklaringen op een rij

Vanavond zendt RTL4 een in het geheim opgenomen interview tussen misdaadverslaggever John van den Heuvel en Joran van der Sloot uit. In De geheime Jorantapes: de waanzinnige waarheid van een moordenaar spreekt hij de Arnhemmer in de Peruaanse gevangenis waar hij momenteel verblijft.

Of we meer te weten komen over de moord in 2005 op de Amerikaanse Natalee Holloway moet nog uit blijken, maar volgens Van den Heuvel brengt het interview ons een stapje dichterbij de waarheid.

Is het echter wel rechtvaardig om de pathologische leugenaar deze keer te geloven? Over de toedracht rondom de zaak Holloway heeft Joran al talloze verklaringen naar buiten gebracht. En deze staan vaak haaks op elkaar. Metro zet alle ‘nepverklaringen’ tot nu toe op een rij.

1 ‘Natalee is bij het hotel afgezet’

Natalee Holloway is na het avondje stappen als laatste gezien in een auto met Joran en zijn vrienden Deepak en Satish. Het drietal zou Natalee naderhand hebben afgezet bij haar hotel. Uit beelden van beveiligingscamera’s blijkt echter dat dit niet waar is. En ook Joran zelf kwam later terug van deze verklaring. „Een meisje afzetten bij haar hotel klonk zoveel beter dan: ik heb haar alleen gelaten op het strand", zei hij in 2007.

2 ‘Een vriend heeft het voor me opgelost’

In de beruchte geheime opname die in 2008 werd gedaan in de auto van crimineel Patrick van der Eem, komt Joran met een opvallende verklaring. Volgens hem was hij samen met Natalee Holloway op het strand toen ze plotseling ‘niet goed’ werd. Hij zou vervolgens een vriend hebben gebeld – Daury – en die zou haar lichaam in een boot ergens in de zee hebben ‘gedumpt’. „Heeft hij haar verzwaard, om te laten zinken?’ vraagt Patrick nog. „Nee, denk het niet”, antwoordt Joran. Hij verdween naar eigen zeggen terug naar zijn hotelkamer.

Het verhaal bleek achteraf niet te kloppen: Daury was op het moment van het voorval niet in Aruba.

https://www.youtube.com/watch?v=MOM_XPw7LMA

3 ‘Ik heb haar als slaaf verkocht’

Joran kreeg in 2008 ruim 100.000 dollar van de Amerikaanse televisiezender Fox om zijn verhaal te doen. En daar kwam hij met één van zijn grootste leugens op de proppen. Tegen de Amerikaanse journaliste Greta van Susteren vertelde hij dat hij Natalee voor een bedrag van bijna 9000 euro als slaaf had verkocht aan een mysterieuze man, die haar op een bootje van Aruba naar Venezuela heeft gebracht. Later kwam hij hier zelf op terug. „De media wilden alles, het maakte niet uit wat ik zei." Of kon hij het geld gewoon niet weerstaan?

4 ‘Natalee ligt in een moeras’

In maart 2010 probeerde Terror Jaap Amesz een gooi te doen naar de waarheid in een interview met Joran op RTL5. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een leugendetector. Ineens heeft Joran het over cocaine: Natalee zou onder invloed van cocaïne van een balkon zijn gevallen. Haar lichaam lag volgens hem in een moeras. Na kort onderzoek geeft het Arubaanse Openbaar Ministerie aan dat de verklaring niet klopt en op leugens gebaseerd is omdat feiten en tijdlijnen niet kloppen en getuigen ontkennen.

5 ‘Ik heb altijd gelogen, nooit de waarheid verteld’

Vanavond doet Joran opnieuw een boekje open over de zaak Holloway. Zo zou hij om de tafel willen met het Openbaar Ministerie van Aruba en onder voorwaarden informatie geven over de dood van Natalee. Tja, of we dit moeten geloven… We wachten het af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.