Sam ten Hove
Sam ten Hove Entertainment 14 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Eruit met die man, sorry Matthijs’

Als het aan mediacriticus Marianne Zwagerman ligt, zou de NPO wel zonder Matthijs van Nieuwkerk kunnen. Dat zegt Zwagerman naar aanleiding van het nieuwe wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken waardoor NPO-kopstukken minder zouden gaan verdienen. Onder andere Van Nieuwkerk zou dan een groot deel van zijn riante salaris in moeten leveren. En laat Van Nieuwkerk nou net gezegd hebben nooit voor minder te zullen gaan werken.

Mocht de presentator nou echt stoppen bij de NPO, dan is dat volgens Zwagerman geen ramp. „Het is niet zo dat niemand anders in Nederland het werk van Matthijs kan doen. Humberto Tan kan het bijvoorbeeld ook. In die zin mag hij eigenlijk wel weg van mij. Anders zijn het ook maar steeds dezelfde koppen. Dus eruit met die man, sorry Matthijs”, aldus de mediacriticus.

Constructie

De kans dat de presentator echt stopt als zijn salaris minder wordt, is volgens de mediacriticus echter niet zo groot: „Mocht het zo zijn dat zijn salaris omlaaggaat, dan verzint hij wel een constructie om dat te omzeilen. Net zoals Jeroen Pauw dat heeft gedaan. Jeroen Pauw wordt ook niet genoemd als grootverdiener bij de NPO, terwijl hij door allerlei weggetjes misschien zelfs meer verdient dan Matthijs. Het valt niet te controleren. Er wordt heel vaak geroepen dat de overheid het wil controleren, maar het lukt ze nooit om de bonnetjes van de NPO ook daadwerkelijk te zien.”

NPO en De Wereld Draait Door-omroep VARA wilden geen reactie geven op een mogelijk vertrek van Van Nieuwkerk in de toekomst.

https://twitter.com/BenGidding/status/720220772573253633

Waar gaat het over?

De wetswijziging waar het om gaat, betekent dat mensen die werken bij publieke instellingen zoals de overheid, scholen en dus ook de publieke omroep niet meer mogen verdienen dan een minister: 179.000 euro per jaar. Tot nu toe gold de salarisnorm alleen voor de bestuurders van publieke instellingen.

Vorig jaar verdienden nog zes presentatoren boven de norm. Hun salarissen variëren van 220.390 tot 570.591 euro, zo blijkt uit de salarisgegevens die de NPO jaarlijks naar buiten brengt. De NPO zegt niet wie er boven de norm zitten, maar dat het om Matthijs van Nieuwkerk, Antoinette Hertsenberg, Ivo Niehe en Giel Beelen gaat is bijna zeker.

Het zal nog wel even duren mocht van Nieuwkerk zijn loon echt zien dalen. Er geldt namelijk wel een overgangsrecht. Als de nieuwe wet ingaat, houden de betrokkenen eerst nog 4 jaar hun huidige salaris. Daarna wordt het in drie jaar afgebouwd naar het nieuwe maximum, een ministerssalaris. De wetswijziging zal waarschijnlijk na de zomer worden behandeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.