Rens Oving
Rens Oving Nieuws 12 apr 2016 / 06:17 uur

Jongeren willen gratis studeren

Als studenten het voor het zeggen hebben zou al het onderwijs gratis zijn, en krijgen ze in kleine groepjes les van inspirerende docenten.

Dat blijkt uit een enquête van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Ruim twee derde van de ondervraagde jongeren wil dat studeren helemaal gratis wordt.

„Dat zoveel studenten zelf aangeven dat onderwijs gratis zou moeten zijn, is meer dan genoeg reden om hier echt serieus naar te kijken”, denkt ROOD-voorzitter Merel Stoop, die dinsdag de resultaten aan staatssecretaris Dekker overhandigt.

De studenten werd ook gevraagd wat ze zouden veranderen op hun school of universiteit als ze de kans krijgen. Kleinere klassen en betere lessen werden vaak genoemd. Ook zouden jongeren meer inspraak willen hebben op hun opleiding.

Maar het belangrijkste punt was toch de kosten van de studie. Hoewel onderwijs voor het overgrote deel al door de overheid wordt betaald, kost een jaartje studeren bijna 2.000 euro aan collegegeld alleen.

Gratis boeken

Volgens Stoop kan dat best naar nul. „Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Maar in stappen kan het wel. Je kunt beginnen met gratis boeken en daarna in fases het afschaffen van les- en collegegeld.”

Ook zou er volgens de SP-jongeren gekeken kunnen worden naar het afschaffen van vrijwillige bijdrages in het mbo en de invoering van een studiebeurs. Stoop: „Dat kost natuurlijk geld maar dat zou je voor een deel weg kunnen halen bij dingen in het onderwijs die nu veel geld kosten zoals dure managers of schoolgebouwen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongeren willen gratis studeren
Sluiten