Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 22 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Schijf van Vijf: nog meer groenten dan 2 ons

Na twaalf jaar tijd is er sinds dinsdag een nieuwe Schijf van Vijf. In een tijd waarin de goedbedoelde voedingsadviezen je om de oren vliegen en de een na de andere voedingshype zich aandoet, moet deze schijf houvast bieden, hoopt het Voedingscentrum.

Houvast op basis van wetenschappelijke inzichten, zo wordt meermaals onderstreept.

En dat nieuwe inzicht luidt vooral: ‘Minder vlees en meer plantaardig.’ Zo is de vuistregel ‘2×2’, die staat voor twee ons groenten plus twee stuks fruit, opgeschroefd. Nog meer groenten moeten we eten, als het aan het Voedingscentrum ligt: 250 gram groenten per dag. Vlees kan minder: maximaal 500 gram per week. In plaats daarvan is er een belangrijkere rol voor peulvruchten als vleesvervanger weggelegd.

Koolhydratenhype

De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken vol producten die door het voedingscentrum als ‘gezond’ zijn aangeduid. ‘Kies elke dag genoeg uit elk vak en varieer daarbij’, is de boodschap.

Dat het Voedingscentrum duidelijk niet meegaat in foodtrends is vooral te zien aan het relatief grote vak dat de graanproducten hebben veroverd in de schijf. Niks ‘lowcarb’ of ‘koolhydraatarmdieet’, de schijf van brood, pasta en andere graanproducten, die menig foodfanaat tegenwoordig skipt, is ongeveer net zo groot als de schijf voor groente en fruit.

Qua hoeveelheid is er in deze graancategorie niet veel veranderd in vergelijking met twaalf jaar geleden, wel luidt het advies nu: kies voor volkoren graanproducten. „Deze Schijf van Vijf geldt als advies voor het gros van de Nederlanders”, legt Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum uit. „In Nederland worden nu eenmaal veel graanproducten gegeten. Niet allemaal tegelijk op het bord, maar verspreid over de dag. Wij adviseren nu niet heel veel minder graanproducten, maar wel volkoren. Hier zitten veel belangrijke voedingsstoffen in zoals vezels.”

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit is de grote schijf voor graanproducten ook opgevallen, maar het stoort hem niet. „Veel Nederlanders krijgen nog te weinig vezels binnen. Van graanproducten kan best wat minder worden gegeten in ons land, maar dan moeten de nodige vezels uit nog meer groenten gehaald worden. Als iemand dat wil, bijvoorbeeld om gewicht te verliezen, kan dat ook.”

Minder zuivel en vis

Wat betreft zuivel heeft het voedingscentrum de maximale norm wel iets naar beneden bijgestuurd. Voorheen was de max zo’n 450 gram zuivel per dag. Nu luidt het advies: twee tot drie porties. „Dat komt neer op zo’n 300 tot 400 gram per dag”, zegt Postma-Smeets.

Ook het advies over vis is bijgesteld. Van twee keer per week naar één keer per week. „Maar dat is vooral vanuit duurzaamheidsoogpunt”, zegt Postma-Smeets. „Met één keer vis per week is er namelijk al veel gezondheidswinst te halen. Meer vis mag, maar is minder duurzaam.” Verder nieuw: het advies van 25 gram noten per dag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.