Els Anker
Els Anker Nieuws 15 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Medische bijsluiters moeten eenvoudiger worden’

Medische bijsluiters moeten toegankelijker worden voor gebruikers. Dat stelt Alexander Grassi, voorzitter van de vereniging Aandacht voor Medische Bijsluiter (AvMB) maandag in een open brief aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 43 procent van alle Nederlandse medicijngebruikers moeite heeft om de bijsluiter te ontcijferen. De inhoud is doorgaans in complexe academische taal geschreven en de benodigde informatie is maar moeilijk vindbaar. „Lezers verdwalen in de informatie”, aldus Grassi. „De medicatievoorschriften zijn dusdanig ingewikkeld dat gebruikers de informatie niet voldoende begrijpen.”

Acceptgiro

Begrippen die volgens Grassi bijvoorbeeld veelvuldig aan bod komen, zijn onder meer polyfarmacie, multidisciplinaire richtlijn en farmacotherapeutisch kompas.

Uit een test die Metro hield onder haar lezers, blijkt dat het merendeel van de deelnemers dit soort woorden niet goed kan doorgronden. „Mijn acceptgiro van de zorgverzekering is beter te lezen dan een bijsluiter van pillen”, schrijft Arnold Houttuin op de Facebookpagina van Metro.

Zorgkosten

De roep om een gebruiksvriendelijkere bijsluiter is al langer gaande. Communicatieadviesbureau BureauTaal ontwikkelde in 2007 een nieuwe, eenvoudigere bijsluiter.

Uit het onderzoek bleek dat 85 procent van de deelnemers het nieuwe document begrijpelijk vond, tegenover 56 procent bij de originele bijsluiter. Ook nam de leestijd aanzienlijk af. „Therapietrouw is een belangrijke kwestie in de gezondheidszorg”, aldus Wessel Visser van BureauTaal. „Begrijpelijke informatie voorkomt dat mensen verkeerde dingen doen met hun medicatie. Dat draagt bij aan een daling van de zorgkosten.”

Grassi vult aan: „De medische bijsluiter is het enige officiële document dat een gebruiker van medicijnen van schriftelijke informatie voorziet, hoewel medicijnen minder dan 10 procent van de kosten behelzen.”

Regels

In Nederland is het wettelijk verplicht dat de verpakking van een geneesmiddel een bijsluiter bevat. Deze bijsluiter moet aan bepaalde Nederlandse en Europese regelgeving voldoen: de Geneesmiddelenwet (EC) stelt bijvoorbeeld dat een bijsluiter duidelijk leesbaar en begrijpelijk moet zijn. Zowel de medicatie als de bijsluiter wordt vervolgens beoordeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. „Wij doen ons best om daar zo goed mogelijk gehoor aan te geven”, aldus een woordvoerder.

Volgens een woordvoerder van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van Nederlandse apothekers, maakt de wet- en regelgeving dat de teksten niet altijd even patiëntvriendelijk zijn. „Sommige apothekers geven daarom naast de reguliere bijsluiter een extra informatieformulier mee, waarbij de inhoud begrijpelijker wordt uitgeserveerd”, aldus de woordvoerder. „Daarnaast bedienen wij gebruikers op een andere manier, zoals de websites Apotheek.nl en Apo.nl. Daar is alle informatie te vinden over medicijnen die in Nederland verkrijgbaar zijn en worden bijsluiters door middel van icoontjes eenvoudiger gemaakt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.