Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 3 feb 2016

Horeca wil hogere boete voor drinkende jongeren

Jongeren onder de achttien die worden betrapt op het drinken van alcohol moeten hogere boetes krijgen. Horecaondernemers zijn het zat dat zij alleen verantwoordelijk worden gehouden voor zuipende jeugd.

„Als in een drukke of grote zaak door jongeren drank aan elkaar wordt doorgegeven, en zelfs ouders werken daaraan mee, is het voor de ondernemers erg lastig daar tegen op te treden. Maar die kunnen wel een boete oplopen van 1360 euro en ze lopen zelfs de kans dat hun zaak wordt gesloten”, zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland.

90 euro

De drinkende jongere zelf komt ervanaf met een boete van 90 euro. „Als die al wordt uitgereikt, want we zouden heel graag eens een onderzoek zien waaruit blijkt hoe vaak dat nu eigenlijk gebeurt”, zet Prinssen zijn vraagtekens bij dit beleid.

De horeca vindt de verhouding tussen de straffen voor ondernemers en de daders compleet uit verhouding.

„Als een zaak moet sluiten, heeft dat enorme gevolgen voor hele gezinnen”, zegt Prinssen. „Terwijl degenen die drinken, 90 euro betalen en vrolijk verder drinken.”

Vrienden

Het grootste probleem ligt ook niet aan de horeca, zo blijkt uit een brief die staatssecretaris Van Rijn aan de Kamer heeft gestuurd. 83 procent van 16- en 17-jarigen die alcohol drinkt, krijgt die drank namelijk van ouders en vrienden. Van de overige 17 procent, probeert 71 procent dat in de horeca.

En dus vinden de horecaondernemers dat de verantwoordelijkheid veel meer bij ouders en jongeren zelf gelegd moet worden. „Er dient een normverandering te komen”, zegt Prinssen. „Nu worden ondernemers geacht de jeugd op te voeden. En natuurlijk is dat ook onze taak, maar dat kunnen we niet alleen.”

Identiteitsbewijs

Volgens de horecabazen moeten ouders er bij hun kinderen op aandringen geen alcohol te drinken als dat niet mag, en hun identiteitsbewijs mee te nemen als ze wel oud genoeg zijn en die automatisch te tonen bij het bestellen van drank.

Maar sommige ouders werken dus juist gewoon mee om kinderen vooral maar aan de alcohol te krijgen. Zo werd een 14-jarig meisje in De Lier onlangs onwel door de drank op een feestje bij een moeder van een meisje dat 16 werd. Het kind kwam laveloos in het ziekenhuis terecht.

De moeder moest voor de rechter komen en kwam er uiteindelijk vanaf met een boete van 100 euro. „Veel te laag natuurlijk”, reageert Prinssen. „Ondernemers krijgen 1360 euro aan hun broek, of sluiting van de zaak, terwijl het soms enorm lastig is om die jongeren te controleren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Horeca wil hogere boete voor drinkende jongeren
Sluiten