Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 3 feb 2016 / 15:45 uur

Dit zijn de tien wreedste attracties met dieren

Olifantenritje gemaakt op vakantie? Geapplaudisseerd voor een dansend aapje? Of een zeeschildpad vastgehouden? Dan heb jij bijgedragen aan dierenleed. Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection bracht woensdag een rapport naar buiten met de top 10 meest wrede toeristische attracties met wilde dieren ter wereld. Het voor plezier doden van dieren, zoals plezierjacht in Afrika, is buiten beschouwing gelaten.

1 Olifantenritten maken

De olifanten waar toeristen een ritje op maken, zijn vaak al heel jong weggehaald bij hun moeder. Vervolgens komen de dieren in een wrede ‘opleiding’ terecht gekomen. Deze opleiding duurt een paar dagen tot een week, en het doel is de olifant ‘te breken’, zo staat in het rapport. De dieren zitten in kleine kooien of zijn vastgebonden aan touwen of kettingen. Met scherpe voorwerpen, vaak stierenhaken, en stokken wordt de olifant pijn gedaan, zodat het dominante karakter verdwijnt en het dier uiteindelijk zal ‘accepteren’ mensen op zijn rug te dragen.

2 Tijgerselfies maken

Ook tijgerwelpjes worden op jonge leeftijd gescheiden van hun moeder zodat ze gebruikt kunnen worden als een soort ‘trofee’ op ene toeristische foto. De dieren liggen vaak aan kettingen of zitten in kleine kooien. In Thailand vonden onderzoekers 10 locaties waar in totaal 614 tijgers werden gehouden. Maar ook in andere delen van Azië heerst wreed tijgertoerisme. Net als in Australië, Mexico en Argentinië.

3 Wandelen met leeuwen

Leeuwenwelpen worden in eerste instantie ingezet als toeristische knuffelattractie. Ook deze dieren worden jong weggehaald bij de moeder. Als ze te groot zijn om te knuffelen, maar nog wel onder controle gehouden kunnen worden, worden ze steeds vaker ingezet als ‘wandelmaatje’ voor toeristen. Een relatief nieuwe toeristenattractie met dieren, volgens World Animal Protection.

4 Bezoeken van berenkuilen

Beren worden vaak in zogenoemde ‘berenkuilen’ gehouden. Deze beren worden vaak gedwongen circustrucjes uit te voeren. Ze hebben nauwelijks ruimte voor zichzelf, doordat de berenkuilen overvol zitten. Deze overbevolking leidt tot een machtsstrijd en vaak ernstige verwondingen van de beren. De beren raken gestrest en de kans op ziekten door bacteriële infecties is groot.

5 Zeeschildpadden vasthouden

De laatste zeeschildpaddenboerderij die nog dienst doet als toeristische attractie bevindt zich op de Kaaimaneilanden. Hier kunnen toeristen de zeeschildpadden vasthouden en zelfs opeten. Maar het vasthouden van een schildpad veroorzaakt flink wat stress bij het dier en dit verzwakt het immuunsysteem. Ook raken de dieren soms in paniek en bewegen hun poten zo wild dat het tot botbreuken kan leiden. En dan is er nog het risico dat een lompe toerist het dier laat vallen, met een gebroken schild tot gevolg.

6 Dolfijnenshows

Miljoenen toeristen bezoeken op vakantie een dolfijnenshow, maar weten volgens World Animal Protection niet wat voor leed die dolfijnen meemaken. De ruimtes waarin ze leven zijn vaak te klein en lijken in niets op hun natuurlijke omgeving: de zee. In de zwembaden waarin zwemmen zit soms chloor, wat zorgt voor een pijnlijke huid en geïrriteerde ogen. In Amerika zijn dolfijnenshows verboden. Ook lopen dolfijnen die buiten in zwembaden worden gehouden volgens het rapport zonverbranding op, omdat ze niet kunnen schuilen voor de zon door naar diepere wateren te zwemmen.

7 Dansende apen

Aapjes die voor straatentertainment moeten zorgen, zitten regelmatig vastgeketend aan kettingen. Presteren de dieren niet? Dan worden ze geslagen. Als de aapjes groeien, komt het geregeld voor dat de ketting waarmee ze vastzitten in de huid vastgroeit wat zorgt voor pijnlijke infecties.

8 Bezoeken van koffieplantages met gekooide civetkatten

Volgens het rapport is er op dit moment een groeiende ‘civetkoffieplantage-toeristenindustrie’ in Indonesië. Toeristen bezoeken gekooide civetkatten en genieten van de koffie. Civetkoffie is één van de duurste koffiesoorten ter wereld en wordt gemaakt doordat een civetkatachtige een koffiebes eet die op de plantage wordt verbouwd, vervolgens wordt met de pitten die worden terugevonden in de ontlasting van de kat, koffie gemaakt. Maar de katten zit in te kleine hokken, en er is weinig oog voor dierenwelzijn, stelt het rapport.

9 Slangenbezweerders en cobra-kussen

Relatief nieuw straatentertainment in Thailand is een Cobra kussen. Ook kunnen toeristen in veel landen met een slang om de nek op de foto. Maar deze slangen zijn meestal in het wild gevangen en op een pijnlijke manier zijn hun gifleidingen afgesloten.

10 Krokodillenfarms

De omstandigheden voor krokodillen op krokodillenboerderijen zijn niet best. Ze leven in overvolle kuilen. De dieren hebben erg veel stress en de omstandigheden zijn zo onhygiënisch dat ze regelmatig te kampen hebben met infecties. De dieren worden meestal gefokt voor de huid.

Onwetend

Staat er iets bij wat jij ook gedaan hebt, maar was je je van geen kwaad bewust? Dan ben je niet de enige. World Animal Protection schat dat 110 miljoen toeristen wrede attracties met wilde dieren bezoeken, zonder zich bewust te zijn van het dierenleed dat daarmee gepaard gaat. Met een groeiende toeristenindustrie zal de vraag hiernaar alleen maar toenemen, zo wordt gevreesd.

„Als je bij toeristische attracties op een wild dier kunt rijden, het mag knuffelen of ermee op de foto kunt gaan, dan is er sprake van dierenmishandeling. Doe het niet!”, roept World Animal Protection op.

Drie op de vier toeristische attracties met wilde dieren veroorzaken dierenleed, stelt het rapport verder. Minstens 550.000 wilde dieren lijden in de handen van deze aanbieders van attracties.

Toeristen positief

Ook werden voor het onderzoek onlinerecensies geanalyseerd van toeristen die een bezoek brachten aan een dierenattractie. Van de 50.000 recensies, bleek dat 80 procent van de mensen een positieve beoordeling geeft over de attracties met juist slechte scores op dierenwelzijn. Behalve dat de attracties dierenleed veroorzaken, zijn ze vaak ook levensgevaarlijk voor toeristen, zo bleek recent met de tragische dood van een Schotse toerist in Thailand. De man werd tijdens een rit op de rug van een olifant door het dier gedood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de tien wreedste attracties met dieren
Sluiten