Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 3 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Dierenbeul kan verbod op huisdieren simpel afkopen

Dierenbeulen die hun dieren verwaarlozen of mishandelen moeten een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd kunnen krijgen. Nu kan iemand dit verbod eenvoudig afkopen door de bijbehorende boete te betalen.

Dit moet anders, bepleit de Partij voor de Dieren (PvdD) die het huidige houdverbod wil aanscherpen. De rechter kan mensen die hun dieren mishandelen nu maximaal 10 jaar verbieden een dier te houden. Maar eigenlijk duurt het verbod tot de boete is betaald of de gevangenisstraf is uitgezeten. De maximale celstraf is 3 jaar, de maximale geldboete 19.500 euro.

Belangrijke straf

In de praktijk gebeurt het echter zelden dat aan de straf een houdverbod wordt gekoppeld, stelt Johnas van Lammeren van de PvdD in Amsterdam. „Het is nu slechts een maatregel die soms wordt opgelegd, terwijl dit in mijn ogen de belangrijkste straf zou moeten zijn.”

Van Lammeren noemt het ook absurd dat door het betalen van de boete het verbod komt te vervallen. „Diegene kan dan meteen weer dieren houden. Het houdverbod moet te allen tijde van kracht blijven. Levenslang wat mij betreft. De rechter moet deze mogelijkheid krijgen en deze ook vaker toepassen.”

Voortrekker

Het kabinet heeft onlangs een evaluatieonderzoek van het huidige houdverbod afgerond. Deze wordt later in de Tweede Kamer besproken. Van Lammeren dringt er als lokale PvdD-fractie bij de Amsterdamse burgemeester op aan om op zijn beurt bij de minister van Veiligheid en Justitie aan te dringen op een strenger verbod. Hij wil dat Amsterdam voortrekker wordt voor een nieuw landelijk beleid.

Kat in vuilniszak

„In de afgelopen tijd is een kat in een vuilniszak bij het grofvuil in Amsterdam Noord gedumpt, een konijn dood aangetroffen in een afgeplakte kooi in Zuidoost en twee honden vastgebonden aan een lantaarnpaal achtergelaten in Osdorp”, somt Van Lammeren op. „Amsterdam moet actie ondernemen om dit dierenleed te stoppen.”

Bij het grof vuil

In de rest van het land komt het ook veelvuldig voor. Zo werd vorig jaar in Utrecht een vermagerde hamster met kooi en al bij het vuil gezet, werden in Voorburg zes pony’s in een klein gebiedje vlakbij het spoor gehouden die tot aan hun knieën in de modder stonden en werden drie zwaar verwaarloosde honden in Alblasserdam uit een huis bevrijd waar zij maandenlang leefden tussen uitwerpselen, urine en kots.

Het vergroten van de pakkans van dierenmishandelaars hoort natuurlijk ook bij de aanpak. Hierbij valt te denken aan extra maatregelen zoals een goede chipregistratie en meer prioriteit bij het opsporen van dierenleed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dierenbeul kan verbod op huisdieren simpel afkopen
Sluiten