Rens Oving
Rens Oving Nieuws 18 jan 2016 / 14:43 uur

Angst voor ‘Belgische toestanden’ langs het strand

Ziet de hele kustlijn er straks uit als één lange boulevard zoals die van Zandvoort? Meer dan 60.000 Nederlanders vrezen van wel.

Een petitie om de kust te beschermen, die dinsdag door Natuurmonumenten wordt aangeboden aan de Tweede Kamer, wordt fanatiek ondertekend.

Langs de kust

„We hebben in Nederland nu nog een unieke kustlijn”, zegt Marlous van ’t Pad Bosch van Natuurmomenten. „We moeten nu iets doen voordat we over tien jaar op het strand staan en denken: ‘wat is hier in hemelsnaam gebeurd?’

De kustlijn is bijzonder gebied, bouwen buiten de bebouwde kom is nu nog bij wet verboden. Maar die regels gaan op de schop. Eind december werd bekend dat gemeenten en provincies meer vrijheid gaan krijgen bij het bouwen langs het strand.

België

Met argusogen wordt daarbij naar onze Zuiderburen gekeken waar in de jaren zestig en zeventig bijna de hele kust werd volgebouwd. Een muur van appartementen en hotels is langs het strand verschenen.

Knokke-Heist. Foto:EPA

Natuurlijk, in Nederland hebben we Scheveningen, Zandvoort, en de staalfabrieken bij IJmuiden. Maar voor het grootste gedeelte is de Nederlandse kuststrook nog bijzonder ongerept. „Ruimte, stilte, rust dat vind je nergens anders. En het strand is voor iedereen toegankelijk. Anders dan in de meeste landen zijn hier nauwelijks privéstranden. Dat wordt nu allemaal bedreigd”, zegt Van ’t Pad Bosch.

Strandresorts en Beachhotels

Vooral in Zuid-Holland en Zeeland lijken projectontwikkelaars te staan trappelen om met bouwen te beginnen. Een inventarisatie van Natuurmonumenten kwam tot bijna 35 ingediende bouwplannen. Van een strandresort in Ouddorp tot een beachhotel in Zoutelande.

Zomerse dag in Zeeland. Foto:ANP

„Wij zijn niet tegen economische ontwikkeling”, zegt Van ’t Pad Bosch. „Maar je moet de kustlijn als een geheel bekijken. Als straks de ene gemeente een jachthaven wil dan gaan de buren daarop reageren met een bungalowpark. Zo raakt de kust, met de beste bedoelingen, helemaal volgebouwd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Angst voor ‘Belgische toestanden’ langs het strand
Sluiten