Andrea Peelen
Andrea Peelen Tech 18 jan 2016 / 14:52 uur

Onderzoek: telefoon in broek of beha is gevaarlijk

Misschien ben je er zelf ook wel schuldig aan: even snel je telefoon in je broekzak of beha stoppen. Een handige oplossing, maar volgens een Amerikaanse professor niet zo veilig als het lijkt. Zij waarschuwt nu voor de gevolgen.

Geen bescherming meer

Devra Davis bestudeerde jarenlang de effecten van stralingen en kwam erachter dat het soort straling dezelfde is als die artsen gebruiken voor een snelle absorptie van medicatie. Het zorgt er voor dat de bloedbarrière wordt afgebroken, die het brein beschermt tegen vreemde, beschadigende stoffen. Ook bij mobiele telefoons gebeurt dit dus in zekere mate, schrijft The Sun.

,,Steeds meer mensen stoppen hun toestel in hun beha of hun broekzak”, zei Davis in een lezing bij het National Institute of Environmental Health Sciences. ,,Door wat ik weet over de blootstelling aan de telefoons, baart dit me heel wat zorgen.”

In het interview vertelt ze over een specifiek geval, een vrouw die tumoren in haar borst ontwikkelde: dé plek waar ze altijd haar telefoon in haar beha droeg. Maar Devra waarschuwt ook voor de gevaren van een telefoon in je broekzak. "Kijk maar eens in de gebruiksaanwijzingen van je iPhone, daarin staat letterlijk het advies dat je dit beter niet doet. Een studie heeft namelijk aan het licht gebracht dat dit de botdichtheid in het bekken kan aantasten. Daarom kan het verstandig zijn je smartphone in een handtas en niet je broekzak te bewaren."

Meer gevaren

Devra is niet de enige onderzoeker die waarschuwt over de gevaren van mobiele telefoons. Verschillende studies hebben aangegeven dat het DNA beschadigd kan raken en de mannelijke vruchtbaarheid kan verminderen. Ook zou het bijdragen aan de ontwikkeling van depressies, diabetes en hartritmestoornissen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: telefoon in broek of beha is gevaarlijk
Sluiten