Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 18 jan 2016 / 14:41 uur

I have a dream: 5 weetjes over Martin Luther King

De woorden ‘I have a dream’ zullen de meesten van ons wel bekend in de oren klinken. Het zijn de bekendste woorden van de legendarische speech van Martin Luther King. Maandag is het Martin Luther King Day, de dag waarop de activist en politiek leider elk jaar wordt herdacht.

King was een van de belangrijkste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hij pleitte voor geweldloos verzet tegen de rassenscheiding in die tijd. Hij hield zijn historische toespraak tijdens een betoging in 1963, een jaar later ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. In 1968 werd hij slachtoffer van het geweld dat hij zo verachtte: hij werd in Memphis doodgeschoten.

Anno 2016 lijkt Kings boodschap tegen geweld en racisme belangrijker dan ooit, genoeg reden dus om de beste man in het zonnetje te zetten. We weten van zijn toespraak en zijn dood, maar wist je de volgende vijf feitjes al?

1 Ook de motel-eigenaar stierf op 4 april 1968

King was niet de enige die op 4 april 1968 stierf in het Lorraine-motel in het Amerikaanse Memphis. Lorraine Baily, een van de eigenaars van het motel, schrok zo van de moord op King dat ze een hartaanval kreeg. Triest, maar ook een beetje onhandig. In die tijd kon je namelijk niet bellen zonder dat iemand de telefoon handmatig doorverbond en uitgerekend Lorraine had die taak. De hulpdiensten werden daarom pas laat op de hoogte gesteld van de moord op King.

2 Hij won een Grammy

Ja, je lees het goed. Naast de Nobelprijs voor de Vrede won King ook een Grammy. Niet dat hij nu zo muzikaal aangelegd was. Hij kreeg de prijs in 1971 voor een gesproken album, genaamd ‘waarom ik tegen de oorlog in Vietnam ben’.

3 Hij is één van de weinigen met een eigen dag

Het komt niet vaak voor dat een Amerikaanse burger een eigen ‘memorial day’ krijgt. Naast King hebben alleen Columbus (de ontdekker van Amerika) en George Washington (de eerste president van Amerika) een ‘eigen’ dag. Daarnaast heeft King in bijna elke grote Amerikaanse stad een eigen straat. Ook in Nederland zijn meerdere MLK-straten, -parken en -scholen.

4 Hij rookte flink

Ja, ook MLK had slechte gewoontes. Alhoewel hij het altijd voor de buitenwereld geheim hield, schijnt King een flinke roker te zijn geweest. Sterker nog: op het moment dat hij werd doodgeschoten, stond hij naar verluidt op het balkon van zijn kamer te paffen. Een vriend die hem vond, heeft het pakje en de peuk naar eigen zeggen weggehaald, zodat niemand zou zien dat King rookte.

5 Hij hield van Star Trek

Voor alle liefhebbers van de oude Star Trekserie: kennen jullie Uhura nog? Eén van de eerste donkere grote rollen, gespeeld door actrice Nichelle Nichols, had niet lang bestaan zonder King. Nichols onthulde later dat ze eigenlijk na één seizoen wilde stoppen, maar dat King haar overhaalde door te gaan. De reden: Uhura was het eerste donkere personage dat geen bediende was van de blanke medespelers en als voorvechter van gelijke rechten wilde King haar graag op de buis houden. Terecht!

View post on imgur.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
I have a dream: 5 weetjes over Martin Luther King
Sluiten