D. van Aken
D. van Aken Nieuws 10 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

In Nederland plegen vijf mensen per dag zelfmoord

In 2014 hebben 1835 mensen in Nederland zelfmoord gepleegd. Dat is gemiddeld vijf zelfdodingen per dag. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ophanging is de meest gekozen pleegwijze en in Groningen vinden de meeste zelfdodingen plaats.

Lees ook: Depressie is een onderschatte volksziekte

Mannen

Van 2007 tot 2013 steeg jaarlijks het aantal zelfdodingen. In 2013 stond het aantal zelfmoorden op een recordhoogte. Toen maakten nog 1854 mensen een einde aan hun leven. In 2007 lag het aantal zelfdodingen nog op 1353 mensen.

Mannen plegen meer zelfmoord dan vrouwen. Het aantal mannen dat zichzelf vorig jaar van het leven beroofde, is ongeveer twee keer zo groot als het aantal vrouwen. Bijna zes op de tien zelfdodingen werd gepleegd door mensen tussen de 40 en 65 jaar.

Lees ook: ‘Zelfgekozen dood jaagt vele mensen op de vlucht’

Groningen

De meeste zelfmoorden vinden plaats in Groningen, waar 13,2 op de 100 duizend inwoners een eind aan hun leven maakten. Het landelijk gemiddelde is 10,4. In Flevoland en Utrecht waren de minste zelfdodingen met iets minder dan 9 per 100 duizend inwoners. Van de vier grootste gemeenten in Nederland was alleen in Amsterdam het zelfdodingscijfer ruim hoger dan het landelijk gemiddelde.

Ophanging

Ruim de helft van de mannen die zich in 2014 van het leven beroofde, deed dit door ophanging. Bij de vrouwen koos 37 procent voor deze manier. Daarnaast nam een derde een overdosis medicijnen. Bijna een op de tien zelfdodingen vond plaats op het spoor.

Lees ook: ‘God, wat heeft Zwagerman ons veel geleerd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.