Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 aug 2015 / 17:21 uur

Verzonnen erfenis spekt rekening fraudeurs

Een onbekende oudtante ergens in een ver land is overleden en jij bent de enige erfgenaam. Je erft een fiks bedrag, maar moet eerst geld overmaken naar een notariskantoor zodat alle papieren in orde gemaakt kunnen worden.

Bij velen doet een e-mail met deze strekking de alarmbellen rinkelen. Net als een soortgelijke e-mail over het winnen van een loterij, waar je niet eens aan meespeelt. Toch ziet de Fraudehelpdesk het schadebedrag van deze zogenoemde erfenis- en loterijfraude dit jaar hard stijgen. 1,5 miljoen euro betaalden onwetende Nederlanders in de eerste 7 maanden van 2015 aan dit soort fraudeurs. In heel 2014 ging het om 200.000 euro.

Onverklaarbaar

„Een onverklaarbare stijging", zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk. „Een deel van deze stijging zou verklaard kunnen worden doordat wij meer naamsbekendheid hebben, waardoor meer mensen ons weten te vinden. Maar dat verklaart niet deze enorme toename."

Datingfraude

Vrijwel alle vormen van internetfraude blijven volgens Vermeulen toenemen. De meeste schade wordt bij de Fraudehelpdesk gemeld in de categorie: voorschotfraude. Hier valt naast erfenis- en loterijfraude ook datingfraude onder. Slachtoffers van voorschotfraude betaalden van januari tot en met juli 2015 gezamenlijk al ruim 2,8 miljoen euro aan oplichters. Ter vergelijking: heel 2014 was dit ook 2,8 miljoen euro.

Vermeulen verwacht dat met name datingfraude dit jaar nog flink gaat oplopen. Een man of vrouw zorgt er bij deze vorm van oplichting voor dat iemand via internet verliefd wordt en maakt zo geld afhandig van het slachtoffer. „Met name in de herfstmaanden, als het buiten weer eerder donker wordt en rond de feestdagen worden mensen actiever met daten via internet. Ook datingfraudemeldingen pieken dan", zegt Vermeulen.

Lees ook: Oplichters misbruiken foto’s Marco Kroon op Facebook

Phishing

De fraudecategorie cybercrime, waar onder andere meldingen van phishingmails onder vallen, staat op een tweede plaats in de lijst meest geleden schade per fraudevorm. „Ook hier is nu al een heftige stijging in te zien", zegt Vermeulen. Vorig jaar kwam het totaalbedrag dat gemeld werd in deze categorie op ruim 345.000 euro uit. Halverwege 2015 staat dit bedrag op ruim 655.000 euro.

Gegevens

Identiteitsfraude staat op een derde plaats en ook in deze categorie is het totale schadebedrag van 2014 al overschreden. Doordat gegevens van een ander werden misbruikt door fraudeurs die daarmee bijvoorbeeld pakketjes bestelden, abonnementen afsloten, of zelfs peperdure auto’s kochten werd tot juli 2015 voor bijna 390.000 euro ontfutseld. Heel vorig jaar was dit iets meer dan 222.000 euro.

Lees ook: Nep winacties, wat als je erin trapt?

Topje

Totaal werd in 2014 bij de Fraudehelpdesk ruim 8,3 miljoen euro schade gemeld. Van januari tot en met juli 2015 werd al bijna 5,5 miljoen euro gemeld. Vermeulen onderstreept dat deze miljoenen euro’s schade slechts het topje van de ijsberg zijn. „Ongeveer 13 procent van alle mensen die met internetoplichting te maken hebben, meldt dit bij ons."

Overzicht top 3

Totaal gemelde schade bij de Fraudehelpdesk.

1 Voorschotfraude (dating-, erfenis- en loterijfraude)

t/m juli 2015: 2.853.563 euro
Heel 2014: 2.860.320 euro

2 Cybercrime (o.a. phishingmails en hacken)

t/m juli 2015: 655.538 euro
Heel 2014: 345.515 euro

3 Identiteitsfraude (fraudeurs misbruiken gegevens van ander voor bestellingen, abonnementen etc.)

t/m juli 2015: 389.250 euro
Heel 2014: 222.315 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Verzonnen erfenis spekt rekening fraudeurs
Sluiten