Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 24 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

D66: Studenten en gevangenen onder één dak

Als het aan D66 ligt gaan Amsterdamse studenten samenwonen met (ex-)gedetineerden, vluchtelingen en ouderen. Het is een oplossing voor het tekort aan studentenhuisvesting, de vereenzaming van ouderen, de integratie van vluchtelingen en de re-integratie van gedetineerden.

Lees ook: D66 wil studentenflats in torens Bijlmerbajes

D66-raadslid Reinier van Dantzig ziet alleen maar kansen in het aanbieden van woonruimte in ruil voor maatschappelijk werk. ,,Er zitten niet alleen voordelen aan voor de stad, zoals het beter omgaan met mensen die hulp nodig hebben en de resocialisatie van (ex-)gedetineerden, het geeft studenten ook meer kans op een woning en wellicht een mooie stageplaats”, zegt Van Dantzig.

Tekort studentenwoningen

Studenten zitten te springen om woonruimte. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn in 2015 10.000 extra kamers nodig om te voldoen aan de vraag. Creatieve woonoplossingen zijn dan ook geen overbodige luxe.

Het idee om jongeren met gedetineerden in een wooncomplex te laten wonen, heeft Van Dantzig uit Denemarken. ,,Dit zou in Amsterdam ook heel goed kunnen werken bij de jongeren uit de Top1000 die net buiten de zware criminaliteit vallen en verslavingsproblemen hebben”, zegt Van Dantzig. ,,Nu worden ze met z’n drieën in een huis geplaatst waar ze zich soms aan elkaar optrekken, maar elkaar soms ook juist naar beneden halen. Aan studenten kun je je beter optrekken.”

Enkelband

Het gaat om gedetineerden die het laatste deel van hun straf thuis met een enkelband mogen uitzitten. Met de sluiting van 26 gevangenissen, waaronder de Bijlmerbajes, zal dit in de toekomst vaker voorkomen stelt de coalitiepartij. ,,Het is het waard hier goed naar te kijken. Het pension in Denemarken schijnt heel duur te zijn, maar zij hebben ook andere detentievoorwaarden.” De gevangenen die hun straf in het pension hebben uitgezeten, zouden 21 procent minder kans hebben op recidive.

Vluchtelingen

Samenwonen met jonge vluchtelingen met een verblijfsstatus is een ander idee. In Eindhoven zijn twee van dit soort Jongerenhuizen. ,,Dit is erg succesvol. De vluchtelingen leren de Nederlandse taal en cultuur zo op een natuurlijke wijze kennen. Amsterdam heeft momenteel moeite met het huisvesten van vluchtelingen. Dit zou een optie kunnen zijn.” Nu krijgen vluchtelingen weleens een plek in een containerwoning. ,,Maar dat is erg eenzaam. Het zou fantastisch zijn als ze in een studentenhuis met gezamenlijke voorzieningen terecht kunnen.”

Zorg

Samenwonen met ouderen gebeurt al wel in de hoofdstad, maar op kleine schaal. ,,Waarom zou je studenten niet een kamer geven in de half leegstaande verzorgingshuizen in de stad?” Door de bezuinigingen in de zorg komen er veel kamers in verzorgings- en verpleeghuizen leeg te staan. ,,In ruil voor vrijwilligerswerk kunnen ze korting op de huur krijgen. Daarnaast zou het voor studenten in de zorg ingezet kunnen worden als (onderdeel van) hun verplichte stage.”

D66 gaat een voorstel indienen in de gemeenteraad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
D66: Studenten en gevangenen onder één dak
Sluiten