Tess Maidman
Tess Maidman Nieuws 9 jul 2015
Leestijd: 1 minuut

Ruim 10.000 miniatuurvluchtelingen in Nederland

Amsterdam en Den Haag zitten eind augustus vol met vluchtelingen. Maar, echte vluchtelingen zijn het niet. Het gaat om 10.010 miniatuurpoppetjes die gemaakt worden van biologisch afbreekbaar gips. „We willen een nuance aanbrengen in het gesprek over vluchtelingen”, zegt Saskia Stolz, oprichter van het project Moving People.

Begripvoller worden

Door meer dan 5.000 poppetjes per stad neer te zetten hoopt ze dat mensen begripvoller worden ten aanzien van vluchtelingen. „Er wordt grof gepraat en niet nagedacht over wat er gezegd wordt.” Zo las ze laatst berichten op Twitter: „Toen die 800 bootvluchtelingen waren omgekomen, berichtten mensen dat ze blij waren dat ze de grens niet hadden gehaald”, aldus Stolz.

Interviews

Tien mensen die ooit uit het land van herkomst zijn weggevlucht, staan model voor de 10 centimeter hoge beeldjes. „We hebben ze ook geïnterviewd en die verhalen komen op movingpeople.nu. Als mensen de verhalen lezen, krijgen ze een beter beeld over wat het betekent om te moeten vluchten voor geweld.”

Lees ook: Duitse marine redt honderden bootvluchtelingen

Gevluchte basketballster

De geïnterviewden komen onder meer uit Irak, Iran, Rwanda en Somalië. „Eén van die gevluchte mensen is een professioneel basketbalster. Tijdens de Africa Cup is ze gevlucht en terechtgekomen in Nederland.”

Verplaatsen

De vinder van een beeldje mag het meenemen of verplaatsen. „Dat zou geweldig zijn, zo zijn de vluchtelingen op verschillende plekken te zien en worden er meerdere mensen bereikt.” Het wordt op prijs gesteld je vondst via sociale media te delen.

Crowdfunding

Om alle 10.010 miniaturen te realiseren, wordt aan crowdfunding gedaan. „Er wordt geld ingezameld, maar ik hoor net dat we al op 95 procent van het benodigde bedrag zitten. Het moet nu wel lukken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ruim 10.000 miniatuurvluchtelingen in Nederland
Sluiten