Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 16 jun 2015 / 09:49 uur

Liever naar de tandarts dan pensioen bekijken

Het is enorm belangrijk, maar we weten er eigenlijk geen bal van: ons pensioen. En we zijn ook niet echt voornemens om ons er eens lekker in te gaan verdiepen. Sterker nog; Nederlanders geven aan nog liever naar de tandarts te gaan dan de pensioenpapieren te bekijken. Ook de belastingaangifte doen vinden we nog leuker.

Er verschijnen talloze berichten in de media en ook de overheid doet mee met de nieuwe wet Pensioencommunicatie om het pensioenbewustzijn te vergroten. En ogenschijnlijk heeft dit effect, want Nederlanders geven aan dat ze pensioen inderdaad belangrijk vinden en er meer aandacht aan zouden moeten besteden.

Grote schoonmaak

Maar als het er echt op aan komt, vult uiteindelijk ruim zeven op de tien Nederlanders liever de belastingaangifte in of stort zich op de grote schoonmaak dan dat het pensioenoverzicht wordt bekeken. Zelfs het tandartsbezoek wint het van pensioen, zo blijkt uit een recent onderzoek van Nationale-Nederlanden.

Maar waarom komen Nederlanders dan niet massaal in actie om zich te verdiepen in de verschillende pensioenpotjes? En gaan we niet aan de slag met ons opgebouwde pensioen?

Een belangrijke reden is dat we pensioen saai en ingewikkeld vinden. Vanaf veertigjarige leeftijd is ´ingewikkeld´ de belangrijkste barrière. Bovendien weet 44 procent van de Nederlanders ook niet waar hij of zij moet beginnen. Jongeren blijven pensioen vooral zien als iets voor de toekomst. Een ver-van-mijn-bed gebeuren.

Vaker nieuwe baan

Tegelijk wisselen we steeds vaker van baan en bouwen daardoor steeds meer verschillende pensioenpotjes op bij verzekeraars of fondsen. Nederlanders geven aan gemiddeld vijf verschillende werkgevers te hebben gehad. In de toekomst zal dit aantal alleen maar toenemen, verwacht 63 procent van werkend Nederland. Maar liefst 30 procent van de jongeren denkt zelfs binnen een jaar een andere baan te hebben.

Lees ook: Hoeveel pensioen is er straks nog over?

Onze kennis over onze pensioenpotjes laat veel te wensen over. 36 procent is niet op de hoogte van het aantal verschillende pensioenpotjes en bijna de helft van de ondervraagden kent de bedragen niet. De voorwaarden van de verschillende pensioenpotjes zijn bij slechts 20 procent van de pensioengerechtigden bekend. Ook is 49 procent niet op de hoogte van de mogelijkheid om verschillende pensioenpotjes onder te brengen bij één fonds of verzekeraar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Liever naar de tandarts dan pensioen bekijken
Sluiten