Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 5 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Wie is aansprakelijk voor hoogwerkerdrama?

Een nachtmerrie werd afgelopen zaterdag voor verschillende ouders werkelijkheid. Zij zagen hun kind in een hoogwerker naar beneden vallen. Tijdens een oldtimerevenement in Oosterwolde deed de hoogwerker dienst als uitkijkpost, maar het ging mis. De ’attractie’ kantelde. Een 48-jarige man kwam om het leven en elf mensen raakten gewond, onder wie acht kinderen. Twee verkeren in levensgevaar.

Geen vergunning

Veel moet nog onderzocht worden, maar zondag werd bekend dat voor de hoogwerker geen vergunning was aangevraagd. De gemeente Oldebroek, waar Oosterwolde onder valt had wel een vergunning verleend voor het oldtimerevenement, maar hierin stond de hoogwerker niet genoemd.

De hoogwerker maakte al jaren deel uit van het evenement, maar ook in eerdere vergunningaanvragen komt het voertuig niet voor, zo liet de gemeente weten.

Gemeente

Volgens letselschadespecialist Yme Drost, die onder andere slachtoffers van het monstertruckdrama in Haaksbergen bijstaat, is de kans groot dat de gemeente wel aansprakelijk wordt gesteld. „De gemeente heeft bij een vergunningverlening voor een evenement de plicht de veiligheid van de bezoekers te garanderen. De gemeente wist uit voorgaande jaren dat er een hoogwerker zou zijn. Op grond van die kennis kon zij de veiligheid niet garanderen, want een hoogwerker is niet geschikt om op deze manier, zoveel mensen omhoog te tillen. Het is een gevaarlijk voertuig.”

Bestuurder en organisatie

Ook de bestuurder van de hoogwerker en de organisatie van het evenement kunnen volgens Drost aansprakelijk worden gesteld. „De bestuurder weet dat het een risico met zich meebrengt om mensen in een hoogwerker omhoog te brengen. Dat is een riskante onderneming. Hij is risicoaansprakelijk.” Datzelfde geldt volgens Drost voor de organisatie van het evenement.

Onderzoek

Hoe de hoogwerker kon kantelen, wordt nog onderzocht, onder meer door de politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Volgens de lokale media was de machinist zeer ervaren, maar stond de hoogwerker mogelijk niet stabiel, waardoor hij naar voren kantelde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.