Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 6 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Mannen weigeren de was te doen

Ruim een kwart van de mannen leeft nog altijd volgens de traditionele normen en weigert thuis de was te doen. Verder zijn Limburgers de zuinigste wassers en verspillen Drenten het meeste geld tijdens het gebruik van de wasmachine.

Vrijwel iedereen weet dat wassen op 30 graden het zuinigst is, maar toch kiest het merendeel van de Nederlanders nog altijd voor hetere temperaturen. Voornamelijk omdat ze dat zo gewend zijn, of omdat ze van mening zijn dat de was daarmee beter schoon wordt. Slechts een kwart van de wassers kiest meestal voor de zuinigste optie.

Veel te verbeteren

Dit alles blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Stichting Hier klimaatbureau naar het wasgedrag van Nederlanders.

”Nederlanders kunnen nog veel verbeteren aan hun wasgedrag”, zegt Bart de Voogd, directeur van het klimaatbureau. ”Met de huidige apparatuur en wasmiddelen krijg je ongeveer de helft van de wassen die je nu op hetere temperaturen wast, ook schoon op 30 graden. Dat is niet alleen beter voor het klimaat, maar scheelt ook energiekosten. Wassen op 30 graden is namelijk de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden.”

Water verwarmen duur

De wasmachine verbruikt het meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel energie. Om vuile was goed schoon te krijgen op een lagere temperatuur, moet je wel langer wassen. Daarom duurt een was op de eco-stand vaak iets langer dan een gewoon programma.

In Limburg geven ze het goede voorbeeld. Maar liefst 38 procent van de Limburgers kiest het vaakst voor een was op 30 graden. Drenthe is met 11 procent het minst zuinig.

Van de mannen geeft 27 procent aan nooit de was te doen, tegenover 4 procent van de vrouwen.

Vervang machine

Ruim drie kwart van de Nederlanders vervangt zijn wasmachine pas als deze kapot is, maar voor het klimaat én je portemonnee kun je dit beter eerder doen.

Lees ook: Wasmachine draait straks op stroom uit auto

”Er worden grote sprongen gemaakt in de ontwikkeling van huishoudelijke apparaten. Wasmachines van nu verbruiken ongeveer twee derde minder stroom dan tien jaar geleden. Met een nieuwe wasmachine kun je tot bijna 100 euro per jaar op stroom besparen”, aldus De Voogd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.