Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 18 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Disco’s richten zich op Polen

De tijd van een dansje doen onder een spiegelende discobol op de dansvloer van een discotheek ligt voor menig Nederlander achter zich, maar dat geldt niet voor de Polen. Zij lijken dol te zijn op de disco en dus richten steeds meer discotheekeigenaren zich op deze doelgroep in ons land.

„Om half tien ‘s avonds staan ze al in rijen voor de deur. Ik open de deuren om tien uur en de dansvloer staat meteen vol”, zegt Aard De Decker, eigenaar van Klub Klimat in het Noord-Hollandse De Goorn. „Zeker 90 procent van mijn bezoekers is Pools.”

Elke zaterdag

Voor De Decker zijn de Poolse avonden, die hij sinds kort elke zaterdagavond organiseert, zijn redding. Vier jaar geleden moest hij noodgedwongen de deuren van zijn discotheek sluiten. „Om 1 uur ‘s nachts stond ik nog in een bijna lege zaal. Terwijl ik tien man personeel had rondlopen.” Vorig jaar opende De Decker de deuren weer voor een Poolse avond. „Ik ontmoette een jongen die een Poolse vriendin had. Hij kwam met het idee en ik dacht: laat ik het eens een paar keer proberen.”

Met succes. Sinds een paar weken is er elke zaterdagavond een Poolse avond in Klub Klimat. Tussen de 150 en 250 Polen komen hier naar toe. De marketing laat hij over aan zijn Poolse dj. „Hij maakt advertenties en plaatst Poolse berichten op onze Facebook-pagina.”

Heel Nederland

De Decker is niet de enige discotheekeigenaar in ons land die in de Polen een nieuwe bron van inkomsten ziet. Door heel Nederland worden er Poolse avonden georganiseerd in plattelandsdiscotheken. Soms eens per maand, maar steeds vaker elke week.

Zo ook in het Brabantse Loosbroek. Naast tienerdisco’s, evenementen en bedrijfsfeesten zijn hier in uitgaanscentrum Lunenburg regelmatig Poolse disco’s. In de zomer zelfs elke zaterdagavond. „Inmiddels zijn deze avonden goed voor 40 procent van mijn jaaromzet”, zegt eigenaar Rob Lunenburg. Zo’n 500 Polen komen op zo’n avond naar zijn discotheek. „Ik heb een zaal waar Poolse muziek wordt gedraaid en een zaal met dancemuziek”, zegt Lunenburg. „Ontzettend gezellig. Waar Nederlanders aan de rand van de dansvloer vaak toekijken, staan Polen al vanaf het begin van de avond allemaal te dansen.”

Voorbeeldig

Zowel De Decker als Lunenburg noemt de nieuwe Poolse doelgroep een groep die zich ‘voorbeeldig gedraagt’. „Polen zijn regelmatig negatief in het nieuws, maar ik heb nooit problemen”, zegt Lunenburg. „Het zijn nette mensen”, vult De Decker aan. „Ligt er glas op de grond? Dan rapen ze dat op. Als ik jaren geleden na een discoavond door mijn discotheek liep, liep ik op een bed van glasscherven. Na een Poolse avond ligt er nauwelijks glas op de grond.”

Minder discotheken

Discotheekeigenaren hebben het al jaren steeds moeilijker. Festivals zijn bij jongeren in trek en aangescherpte regels rond roken en de leeftijdgrens voor alcohol hebben de bezoekersaantallen geen goed gedaan. Volgens cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering telde ons land vorig jaar nog 202 discotheken. In 2009 waren dat er 300 en in 2004 nog 355.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.