Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 10 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Rus biedt zich aan voor eerste hoofdtransplantatie

Neuroloog Sergio Canavero broedt al jaren op de ultieme operatie: een hoofdtransplantatie. Tot dusver was het enige probleem altijd dat er geen proefkonijn was voor deze lugubere operatie, maar dat probleem is nu opgelost. Een 30-jarige Rus met een verlammende ziekte heeft zich namelijk beschikbaar gesteld.

Flinke klus

De transplantatie zou volgens collega-arts Christopher Hootan 36 uur in beslag nemen en er zouden maar liefst 150 verplegers nodig zijn.

Niemand nam Canavero en zijn plan echt serieus. Want wie biedt zich ‘in naam der wetenschap’ nou aan voor een hoofdtransplantatie? Toch is dat nu geen obstakel meer. Een Russische man, genaamd Valery Spiridinov, heeft zich aangeboden om deze operatie als eerste persoon ter wereld te ondergaan.

Vrees

Nu de 30-jarige Rus zich heeft aangeboden, beginnen veel dokters zich zorgen te maken. De vrees is namelijk dat het menselijk brein de miljoenen nieuwe connecties die het moet maken met een nieuw lichaam niet kan verwerken en dat de patiënt letterlijk helemaal gek wordt.

Lees ook: Violet (2) kan na operatie eindelijk weer lachen

Volgens Hootan, die Canavero voor gek verklaart, zou de patiënt helemaal koekoek kunnen worden, als hij het überhaupt al overleeft. ‘’Ik snap dat een man als Spiridonov, die aan Werdnig-Hoffmanziekte lijdt, bereid is aan dit experiment mee te doen. Maar hoewel hij bereid is te sterven tijdens de operatie, ben ik bang dat hij een lot tegemoet gaat dat erger is dan een fatale afloop van de operatie. We hebben geen idee wat dit met zijn hoofd gaat doen. Hij zou misschien een nieuw niveau van krankzinnigheid kunnen bereiken.’’

Doorzetter

Dr. Hunt Batjer, hoofd van de Amerikaanse vereniging voor neurologische chirurgen, is het compleet met zijn collega eens: ”Ik zou dit niemand toewensen. Ik zou nooit toelaten dat iemand me wat zou aandoen dat tot iets ergers dan de dood kan leiden.’’

Lees ook: Chirurg: In 2017 eerste hoofdtransplantatie bij mens

Ondanks alle kritiek is Canavero vastbesloten om voor 2017 genoeg artsen te hebben gevonden die hem willen helpen bij de operatie. In 2017 wil hij de transplantatie dan ook werkelijk gaan uitvoeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.