Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Buma roept kabinet op tot voorjaarsoverleg

Het kabinet moet met vakbonden en werkgevers om de tafel gaan zitten om tot afspraken te komen om arbeidsonrust te voorkomen. Die oproep deed CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag op het jubileumcongres van zijn partij. Hij vindt het "onbegrijpelijk dat het kabinet nog niet het initiatief tot een voorjaarsoverleg heeft genomen”.

Groot belang

Een voorjaarsoverleg is volgens hem van groot belang voor het land. "Er dreigen acties. Sociale onrust kan het broze economische herstel in de knop breken.” Dat moet voorkomen worden, aldus Buma. Hij riep kabinet en sociale partners op de "schuttersputjes” te verlaten en de gezamenlijkheid weer op te zoeken.

Buma maakte opnieuw duidelijk niet bereid te zijn afspraken met het kabinet te maken zoals de ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Het CDA blijft het kabinet beoordelen "zoals we dat de afgelopen twee jaar hebben gedaan”.

Kortetermijndenken

Hij stelde dat het kabinet alleen maar denkt aan de korte termijn, zonder oog te hebben voor de lange termijn. Als voorbeeld noemde hij het asielplan van de VVD. Dit kortetermijndenken "voedt het cynisme in de politiek”, meent hij.

De partij koos Ruth Peetoom opnieuw voor een termijn van vier jaar tot haar voorzitter. De dominee uit Utrecht werd bijna met algemene stemmen gekozen. Ze was de enige kandidaat.

Het Christen Democratisch Appèl viert in Maarssen zijn 35e verjaardag. De partij komt voort uit een fusie tussen de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), de Christelijk-Historische Unie (CHU) en de Katholieke Volkspartij (KVP).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.