Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 16 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Jongeren halen sneller rijbewijs dan dertigers

Jongeren blijken sneller hun rijbewijs te halen dan dertigplussers. Vorig jaar slaagde 33,8 procent van de Nederlandse dertigers voor het praktijkexamen B, terwijl van de jongeren onder de 20 slaagde 53,9 procent de test doorstond.

Gemiddeld heeft iemand 45 lessen nodig voor het felbegeerde roze kaartje. Volgens een rijschoolhouder moeten daar vanaf 20 jaar voor iedere 10 jaar 10 lessen bij worden opgeteld.

Dat blijkt uit cijfers die VerkeersPro bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft opgevraagd. De cijfers voor 2013 en 2012 laten hetzelfde beeld zien. Het slagingspercentage daalt naarmate kandidaten ouder zijn. Het CBR heeft er geen verklaring voor omdat nooit onderzoek naar het fenomeen is gedaan.

Meer tijd nodig

Rijschoolhouder Rob Staartjes van rijschool Quelleke heeft zich onder meer gespecialiseerd in rijlessen voor mensen van 35 jaar en ouder. Zijn leerlingen zijn doorgaans erg gemotiveerd, laat hij aan VerkeersPro weten, maar ze hebben meer tijd nodig om zich het rijden eigen te maken. Ook de voorbereiding op het examen kost meer tijd.

Lees ook: Rijbewijs straks niet meer nodig

Staartjes neemt die tijd ook met zijn leerlingen. “Ik kan me voorstellen dat er te snel met ouderen naar het examen wordt gegaan.” Als instructeur kun je je oudere leerling heel goed aannemelijk maken, dat hij of zij meer lessen nodig heeft. “Je moet het als instructeur ouderen laten beleven dat ze het niveau nog niet hebben, dan komen ze er zelf wel achter dat ze er nog niet aan toe zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.