Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 16 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Bejaarden verkopen hun ’hippe’ kleren aan jongeren

Kleding van vroeger, oude meubeltjes of antieke sieraden, veel jongeren zijn er dol op: vintage. En waar anders kan je dit beter vinden dan bij bejaarden in huis en in hun kast, zo dacht Mathieu Janssen van Bureau Twintig, een bedrijf dat maatschappelijke projecten organiseert. Zijn doel: jongeren en ouderen met elkaar in contact brengen op een laagdrempelige manier, door de ouderen hun oude spullen rechtstreeks aan de nieuwe generatie te laten verkopen.

Project

Vintage People, zo luidt de titel van het project. In twee wooncomplexen voor ouderen in Nijmegen zal volgende week zaterdag de vintagemarkt beginnen. „Ouderen hebben kleding die jongeren interessant vinden”, zegt Janssen. „Het leek ons leuk om zo een logische koppeling te maken tussen jong en oud. Ouderen krijgen aandacht van jongeren en zien direct aan wie zij hun kleding verkopen en jongeren kunnen het verhaal achter de kleding horen.”

Verhalen

Herinneringen die de ouderen volgens Janssen graag delen en die voor de nieuwe eigenaar ‘gewoon leuk’ zijn om te weten. „Een man liet mij een pak zien dat hij gaat verkopen. Dit pak had hij laten maken in 1953 in Nieuw-Guinea toen hij marinier was. Hij had het nooit gedragen, het pak hangt al die jaren in zijn kast.”

Vintagecoach

Zo’n vijftig ouderen hebben zich inmiddels opgegeven voor Vintage People. Wie wil krijgt vooraf een heuse vintagecoach op bezoek die door de kast snuffelt en aanwijst wat tegenwoordig hip is en wat nog steeds als ouderwets wordt bestempeld.

Iris van Hees, eigenaresse van de vintagewinkel Porch People, is een van de drie coaches. Deze week bracht zij haar eerste adviesbezoek aan een oudere dame. „Deze mevrouw had echt nog heel veel spullen in huis. Dozen vol kleding uit de jaren 50 die zij nooit meer draagt, maar ook nooit had weggedaan. Prachtige zelfgemaakte jurken, zo mooi afgewerkt dat zie je echt niet vaak meer.”

Prijzen

Naast advies over wat top of flop is, helpen de coaches de ouderen ook met het bepalen van prijzen. Het geld dat de ouderen met hun spullen ophalen, mogen ze zelf houden. „Veel ouderen hebben geen besef van de waarde van hun spullen”, zegt Van Hees. „Ze hebben geen idee dat ze hippe spullen in huis hebben. Voor de jurken van de mevrouw waar ik op bezoek was, kan ze zeker tussen de 15 en 30 euro vragen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.