Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Binnenland 16 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Tommy maakt in 5 weken smerige rivieroever schoon

Een beter milieu begint bij jezelf. Met dat credo leeft Tommy Klein in ieder geval. De 37-jarige Rotterdammer ergerde zich groen aan geel aan al het zwerfafval dat de oever van rivier de Schie ontsierde. Hij besloot elke dag een half uurtje te besteden aan het opruimen van plastic zakjes, flesjes en andere rotzooi. Het resultaat mag er wezen: na vijf weken heeft hij ruim 100 meter oever schoongemaakt.

I did a thing.

Met een kleine baby op komst, besefte Tommy dat actie moest worden ondernomen. “Ik dacht: ‘Als dat kleintje straks geboren is en ik fiets langs de Schie wat moet ik dan antwoorden als hij vraagt waarom het er zo’n rotzooi is?’”.

Opgeruimd staat netjes

Uit zijn schuur toverde hij een grijper en een aantal vuilniszakken en sloeg aan het schoonmaken. “Ik ben begonnen met één zak per dag. In een half uurtje had ik al 5 meter opgeruimd”, aldus de schoonmaakheld tegen Dichtbij Rotterdam. Na vijf weken lang, drie dagen dagen per week naar De Schie te zijn gefietst en met de grijper de rotzooi te hebben opgeruimd, waren tientallen meters van de oever weer helemaal schoon.

Inspiratiebron

Het gedane werk doet Tommy niet enkel voor een schoner milieu, want zijn actie zet ook andere mensen aan het denken. Inmiddels helpen twee vrienden hem. “Ik ben trots, maar ook een beetje verbaasd door al die reacties”, aldus Tommy over alle positieve feedback die hij krijgt. “Ik sta er van te kijken, maar ik hoop dat mensen hierdoor nu zelf ook de handen uit de mouwen steken.”

Lees ook: Man maakt pizza voor daklozen

Hij is niet de enige, want de gemeente Rotterdam heeft ook van zich laten horen. “Ze hebben me gevraagd of ik een aanvraag wil indienen voor een jaarlijks terugkerend evenement. Hierbij kunnen mensen zich aanmelden om me een dag per jaar te helpen. Hiervoor krijgen ze dan een bon voor bijvoorbeeld een lokale barbecue. Wat ik 22 dagen lang in een half uurtje heb gedaan kunnen 22 man namelijk in een dag doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.