Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 4 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

‘s Wereld’s saaiste televisie is grote hit: Slow tv

In een tijd waar alles snel gaat, televisieprogramma’s vol drama zitten en flitsend en snel gemonteerd worden lijkt nu het tegenovergestelde van dit entertainment-genre aan te trekken. In Noorwegen is het al een grote hit: Slow tv.

De Noorse televisieproducent Thomas Hellum praat in een TEDx Talk over deze rustige televisie en waarom mensen hier behoefte aan lijken te hebben. Hij en zijn team begonnen in 2009 met het uitzenden van ontzettend saaie en langdradige events, zoals een 7-uur durende treinrit, of een 18-uur durend vistripje.

In de presentatie praat de award winnende producent over het programma dat hij maakte voor de Noorse televisie over een vijfdaagse cuise. Als er iets niet spectaculair en snel is, dan is het wel een groot cruise schip dat glijdt over uitgestrekte wateren. Toch was het programma een grote hit onder de Noorse kijkers. Mensen stonden langs de vaarroute om even te kunnen zwaaien naar de televisie. Zelfs koningin Sonja verliet even haar paleis om te zwaaien.

Samen in de trein

Een ander voorbeeld is een treinrit van het Noorse Bergen naar Oslo, dat in 2009 voor het eerst werd uitgezonden op de Noorse televisie en waarmee slow tv voor het land echt begon. Het werd op primetime uitgezonden en 1,2 miljoen mensen stemden zowaar af op de slome beelden. Het was een regelrechte hit. Hellum praat in zijn presentatie over hoe mensen op social media begonnen te praten over hun uitzichten tijdens de treinrit. “Het was alsof ze samen de trein namen.” Ook vertelt hij wat een 76-jarige man aan hem schreef: “Ik heb ontzettend genoten van het beste televisieprogramma ooit gemaakt. Ik ben blijven kijken totdat de trein uiteindelijk stopte. Net voor het eindstation stond ik op uit mijn stoel om mijn baggage te pakken. Ik greep de gordijnrails en realiseerde me dat ik in mijn eigen huiskamer stond.”

https://www.youtube.com/watch?v=z7VYVjR_nwE

Knetterend haardvuurtje

Het fenomeen slome televisie lijkt terug te stammen uit 1963 toen Andy Warhol een vijf uur durende film maakte van een slapende man genaamd Sleep. Vijf uur is er niets anders te zien dan het statische beeld van een man die slaapt. In New York werd een paar jaar later het idee geadopteerd door op kerstavond brandend haardvuur uit te zenden. Al werd hier wel gesmokkeld, want eigenlijk ging het om een loop van 17 seconden, die twee uur lang werd uitgezonden.

Benieuwd of het ook iets voor jou is? Metro verzamelde filmpjes van slow tv om helemaal tot rust te komen op de zondagmiddag.

https://www.youtube.com/watch?v=0fYL_qiDYf0

Of begeef je op een parelwit strand op een tropische eiland.

Of begeef je drie uur lang in de onderwaterwereld tussen de zeeschildpadden.

Of bekijk deze prachtige watervallen. Waarschuwing: Als je een zwakke blaas hebt, kun je beter eerst even een toiletstop maken voordat je deze kijkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.