Commerciële redactie
Commerciële redactie Gesponsord 5 okt 2021
Leestijd: 6 minuten

Van huiseigenaar tot winkelier: alles wat je moet weten over gietvloeren anno 2022

Gietvloeren kom je tegenwoordig zowel zakelijk als particulier tegen. Er bestaan echter verschillende soorten gietvloeren waarvan elke soort specifieke eigenschappen heeft die goed tot zijn recht komen bij een bepaalde toepassing of gebruik. Alle gietvloeren zijn naadloos en daardoor uitstekend geschikt voor mensen met astma of een stofallergie. Minder snotneuzen en jeukende ogen dus.

Gietvloeren zijn snel en gemakkelijk schoon te houden en gaan vele jaren mee. Overweeg je het om een gietvloer aan te schaffen? Dan is het verstandig om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden om tot de juiste keuze te komen. Lees in dit artikel alle ins-en-outs over gietvloeren.

Gietvloeren in combinatie met vloerverwarming

Niet alle type gietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Dit is een belangrijk punt om mee te wegen bij het selecteren van een gietvloer. De aanleg van vloerverwarming kan tegenwoordig geïmplementeerd worden middels het frezen van sleuven in een bestaande cementvloer. Vloerverwarming kan ook op een bestaande vloer geplaatst worden. In dit laatste geval wordt bij vloerverwarming met een natbouwsysteem gebruik gemaakt van een krimpnet, tackerplaat of noppenplaat. Na het aanbrengen van de vloerverwarming wordt er een cementlaag aangebracht. Bij het droogbouwsysteem wordt gebruik gemaakt van een tackerplaat of noppenplaat en vindt er geen natte afwerking met cement plaats. In alle gevallen kan als afwerking een PU gietvloer gekozen worden. Dit is een naadloze vloer van polyurethaan, en met name in appartementen en kantoren een veelgemaakte keuze.

Een PU gietvloer voor woningen, kantoren en winkels

PU staat voor polyurethaan, een kunststof die een zeer breed toepassingsgebied kent. Zowel in de bouw als in andere industrieën wordt deze kunststof gebruikt. Een PU gietvloer wordt meestal gebruikt in woningen, kantoren en winkels en geeft een luxe, industriële uitstraling aan de ruimte. Anders dan men bij gietvloeren veronderstelt, voelt een gietvloer van polyurethaan niet hard maar juist zacht, warm en licht flexibel aan. Gecombineerd met vloerverwarming is er bovendien een goede doorlating van de warmte, wat het wooncomfort verhoogt.

Door de flexibele eigenschap van het materiaal kan een PU gietvloer goed tegen temperatuurverschillen. Ook is een PU vloer vochtbestendig. Over de vloer lopen met natte schoenen of een glas drinken laten vallen, vormt hierdoor geen probleem. Vandaar dat PU gietvloeren veel in woningen, winkels en kantoren aangebracht worden. Een PU gietvloer is echter minder goed bestand tegen zware belasting. Voor vloeren waar voertuigen op staan en rijden of waar zware werkzaamheden plaatsvinden, is een gietvloer van epoxy ofwel een epoxyvloer bijvoorbeeld beter geschikt. Daarnaast zijn er nog andere eigenschappen van een epoxyvloer die van meerwaarde zijn bij zakelijk gebruik.

Epoxy gietvloer voor intensief gebruik en zware belasting

Een epoxy gietvloer is aanzienlijk sterker dan een PU gietvloer. Het materiaal epoxy is namelijk sterker dan polyurethaan en voelt mede daardoor niet zacht en warm aan. Een epoxy gietvloer wordt daarom vaker voor zakelijke toepassingen gebruikt en slechts beperkt voor particuliere toepassingen. In bepaalde type werkplaatsen of openbare ruimtes is een epoxy gietvloer een populaire keuze. Een epoxy gietvloer kan namelijk het gewicht van de meeste type voertuigen dragen en is niet alleen bestendig tegen water, maar ook tegen tal van chemicaliën. Voor specifieke toepassingen zijn er uitvoeringen die antistatisch of stroef zijn. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen of in bepaalde werkomgevingen zoals laboratoria kan dit handig zijn.

Een epoxyvloer is keihard

Een epoxyvloer is keihard en kan goed tegen zware belasting. Door de hardheid is een epoxyvloer niet flexibel en kan deze scheuren wanneer de ondergrond niet vormvast is. Hierdoor is een epoxyvloer niet geschikt voor vloerverwarming, omdat vloerverwarming een mate van flexibiliteit nodig heeft voor het temperatuurverschil. Vloerverwarming met een PU gietvloer is daarom de beste keuze. Een epoxyvloer wordt daarom minder vaak in een woonruimte aangebracht. Je komt epoxyvloeren eerder tegen in een showroom, industriehal of bijvoorbeeld een professionele keuken. Wanneer je een gietvloer met glitters, steentjes of met vlokken tegenkomt, dan is dat geheid een epoxyvloer. Deze afwerkingen geven de vloer een luxe uitstraling die in grote openbare ruimtes volledig tot zijn recht komt.

Gietvloeren G-vloeren

Cementgebonden gietvloer

Naast gietvloeren van kunststof bestaan er gietvloeren die op basis van cement en mineralen zijn gemaakt. Anders dan normaal cement, zijn er additieven in verwerkt om de gewenste eigenschappen te behalen. Een cementgebonden gietvloer is dus wel degelijk anders dan een cementvloer. Door deze additieven is een cementgebonden gietvloer zeer vloeibaar en zelfnivellerend. Een gietvloer wordt daardoor automatisch waterpas. Na het plaatsen van de gietvloer is een coating nodig voor de afwerking. Deze toplaag maakt de vloer slijtvast en is dus ook gemakkelijk schoon te houden. Een cementgebonden gietvloer is dikker dan een PU gietvloer of een epoxy gietvloer. Daarnaast is een cementgebonden gietvloer minder flexibel dan een PU gietvloer en minder sterk dan vloeren op epoxybasis. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden alvorens je een cementgebonden gietvloer kiest.

Hoe worden gietvloeren praktisch aangebracht?

Hoewel het aanbrengen van een gietvloer eenvoudig klinkt, is er professionele kennis en kunde voor nodig. Gietvloeren worden namelijk in meerdere lagen aangebracht. Doordat gietvloeren erg dun zijn, soms maar enkele millimeters dik, moet de ondergrond egaal en vormvast zijn. Gietvloeren worden in meerdere lagen aangebracht, zo zijn er lagen nodig die een goede hechting vormen tussen de bestaande vloer en de gietvloer. Van een professioneel aangebrachte gietvloer heb je gegarandeerd lang plezier. Door de duurzame eigenschappen en tijdloze uitstraling gaan gietvloeren bovendien lang mee. Epoxyvloeren hebben daarbij als grote voordeel dat ze niet snel beschadigd raken en daardoor ook bij zwaar en intensief gebruik goed blijven. Eventueel kan over een gietvloer een nieuwe laag aangebracht worden, mocht dit na verloop van tijd nodig zijn.

Een volledige gietvloer is niet altijd nodig

Om de uitstraling van een gietvloer te hebben, is het aanbrengen van een volledige gietvloer niet altijd nodig. Op bepaalde vlakke ondergronden is het aanbrengen van een coating voldoende. Deze toplaag kan over een bestaande vloer aangebracht worden. De coating bestaat, net als de gietvloer zelf, uit polyurethaan of epoxy. Hierbij komen de eigenschappen van de coating overeen met de hierboven genoemde eigenschappen van de gietvloer. Voor woningen is een PU coating beter geschikt terwijl voor zakelijke toepassingen eerder een epoxy vloercoating beter geschikt is. De garage is de uitzondering op de regel, want hier zal een epoxy coating veelal een betere keuze zijn. Dit omdat deze vloeren te maken hebben met gewichtsbelasting van voertuigen en eventuele lekkage van chemische stoffen zoals benzine.

Woontrends in vloeren

Woontrends wisselen elkaar tegenwoordig razendsnel af. Juist omdat meubels en woonaccessoires tegenwoordig een uitgesproken stijl hebben, is de keuze voor een neutrale en tijdloze vloer een duurzame keuze. Waarbij meubels gemakkelijk te vervangen zijn, is een vloer dit natuurlijk niet. Omdat de levensduur van een gietvloer uitermate hoog is, in sommige gevallen gaat de vloer een mensenleven lang mee, is de keuze voor het design van de vloer een belangrijke keuze om te maken. Door online inspiratie op te doen, kun je voor jezelf de juiste keuze maken.

Grootst waargenomen komeet tot nu toe snelt onze kant op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.