Redactie Metro
Redactie Metro Gesponsord 19 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Geld lenen in 2020, waar moet je op letten?

Geld lenen kost geld. Dit heb je vast al vaak gehoord. Het is belangrijk om dit goed te beseffen als je geld wilt lenen.

In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Wat is je leendoel?

Mensen hebben verschillende redenen om geld te lenen. Je kunt bijvoorbeeld geld lenen voor een auto, een verbouwing of een boot.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een goede keuze als je geld wilt lenen voor een grotere aankoop. Bij een persoonlijke lening weet je vooraf precies wat je aan rente en aflossing per maand betaalt. Als je kiest voor de persoonlijke lening, heb je gedurende de hele looptijd een vaste rente. Je betaalt dus iedere maand hetzelfde bedrag.

Waar moet je op letten als je geld leent?

Er zijn verschillende aanbieders van leningen. Welke het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. Het is slim om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Daarbij kun je letten op:
• hoeveel je per maand moet aflossen. Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
• de hoogte van de rente op jaarbasis. Let erop dat alle kosten hierbij zijn inbegrepen.
• of je de lening voor een bepaalde leeftijd moet aflossen. Soms moet je een lening bijvoorbeeld voor je 65e hebben afgelost.
• wanneer de lening is afbetaald (de looptijd).

Een foto van briefjes geld op muntgeld, in de vorm van een huis geld lenen leenbedrag schuld
Foto: Unsplash

• hoe lang de offerte geldig is. Veel aanbieders geven een lage rente voor een beperkte tijd. Maar neem geen overhaaste beslissingen om te kunnen profiteren van die lage rente. Denk goed na voordat je een lening afsluit.
• of de verzekering die aan de lening is gekoppeld wel nodig en niet te duur is. Sommige kredietverstrekkers bieden een of meerdere verzekeringen aan bij je lening. Denk hierbij aan een overlijdensrisicoverzekering of een betaalbeschermer.
Het beste is om bij verschillende aanbieders een offerte aan te vragen en deze te vergelijken.

Zorg ervoor dat je verantwoord kunt lenen

Ga je een lening afsluiten of een lening oversluiten? Dan is het belangrijk dat je er zeker van bent dat je de maandtermijnen kunt terugbetalen. Kijk naar je eigen financiële situatie: heb je een vaste baan of niet en heb je genoeg inkomsten om elke maand je lening af te betalen? Verder is het erg belangrijk dat je eerst lopende leningen afbetaalt, dit voorkomt grote schulden.

Iets wat je kan helpen bij het vinden van een kredietaanbieder, is het lezen van reviews. De ervaringen van andere klanten geven vaak een goed beeld van de producten en de service van een kredietaanbieder.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Metro)

Lees ook: Dingen van toen waarnaar je terug kunt verlangen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.