Metro
Metro Opvallend 19 sep 2020 / 19:03 uur

Oudste vrouw ter wereld (117) nu ook oudste Japanse ooit

Ze was al de oudste nog levende vrouw ter wereld, maar sinds vandaag is de 117-jarige Kane Tanaka, voor zover bekend, ook de oudste mens ooit in haar vaderland Japan.

Tanaka stootte met 117 jaar en 261 dagen Nabi Tajima van de eerste plaats in het Guinness Record-boek.  Vandaag vierde de krasse Japanse een feestje met familie en vrienden. Ze poseerde voor een foto met haar oorkonde.

Tanaka haalt nog altijd graag het bordspel Othello tevoorschijn. „Het is ongelofelijk dat ze ook nu nog kan praten en zelfstandig kan eten”, zegt haar 60-jarige kleinzoon Eiji tegen de Japanse krant Mainichi Shimbun. Als zijn oma over drie jaar 120 wordt, viert zijn echtgenote haar zestigste verjaardag. „Het wordt een gezamenlijk feest”, beloofd Eiji.

Tanaka werd op 2 januari 1903 geboren als zevende kind in gezin van uiteindelijk negen kinderen. In 1922 trouwde ze. Ze kreeg vier kinderen en adopteerde er ook nog een.

Oudste mens ooit ter wereld

Volgens Guinness World Records is Tanaka nog niet de oudste mens ooit ter wereld. Dat was de Française Jeanne Louise Calment. Ze overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. Op de recordlijst staat de 112-jarige Brit Bob Weighton vermeld als oudste nog levende man. Vorige maand werd het overlijden bekendgemaakt van de Zuid-Afrikaan Fredie Blom. Hij zou 116 zijn geworden, maar voor die claim zag Guinness onvoldoende bewijs.

Oudste Nederlander

De oudste inwoner van Nederland is Anne Brasz-Later. Enkele weken geleden overleed ze op 114-jarige leeftijd in Utrecht. Brasz-Later droeg de titel ‘oudste Nederlander’ sinds vorig jaar december. Wie haar opvolgt als oudste inwoner is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Oudste vrouw ter wereld (117) nu ook oudste Japanse ooit
Sluiten