Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 17 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe energiecompensatie in 2024: tot dit salaris krijg je 630 euro

Het prijsplafond is verdwenen en de energietoeslag verleden tijd. Toch is de energierekening voor huishoudens nog altijd een grote kostenpost. Gelukkig is daar een energietoeslag middels het Noodfonds Energie 2024. In dit artikel lees je en vanaf welk salaris je in aanmerking komt.

Veel huishoudens gaan dit jaar minder betalen voor de energierekening, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld gaat het om een prijsdaling van zo’n 12 procent.

Het Noodfonds Energie 2024

Op basis van de energieprijzen in januari 2024 betaalt een huishouden dit jaar gemiddeld zo’n 2363 euro voor de energierekening. Dat is ruim 300 euro minder dan vorig jaar, maar alsnog een flinke smak geld.

Daarom is het Tijdelijk Noodfonds Energie in 2024 in het leven geroepen. Via het Noodfonds worden huishoudens met een laag salaris voor een deel van de energierekening gecompenseerd. De energiecompensatie geldt voor een periode van maximaal een half jaar. Sinds 22 januari 2024 kun je een aanvraag indienen. Sindsdien hebben meer dan 85.000 huishoudens een aanvraag ingediend.

Extra geld voor energiecompensatie in 2024

Vandaag is bekendgemaakt dat Rijksoverheid en verschillende energieleveranciers extra geld beschikbaar stellen voor het Noodfonds. Er wordt in totaal 24 miljoen euro extra vrijgemaakt.

Daarmee komt het totale beschikbare bedrag voor het Noodfonds uit op 84 miljoen euro. Met alle aanvragen die al zijn ingediend, zou de eerder beschikbare 60 miljoen euro naar verwachting eind februari op zijn. Dankzij het extra bedrag kunnen meer huishoudens op een tegemoetkoming rekenen.

Voorwaarden en salaris

Om in aanmerking te komen voor energiecompensatie via het Tijdelijk Noodfonds Energie moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Het salaris mag maximaal 200 procent van het sociaal minimum bedragen. Dat betekent dat het inkomen niet hoger mag zijn dan 3200 euro bruto per maand voor alleenstaanden. Voor samenwonenden mag het bruto inkomen niet hoger zijn dan 4480 euro per maand.  Deze bedragen zijn exclusief toeslagen en inclusief 8 procent vakantiegeld.

Voor mensen met een salaris tot 130 procent van het sociaal minimum moet de energierekening hoger dan zijn dan 8 procent van het gezamenlijk bruto inkomen. Voor mensen met een salaris tot 200 procent van het sociaal minimum, moet de energierekening hoger dan zijn dan 10 procent van het inkomen.

105 euro per maand

In de praktijk komt het gemiddelde compensatiebedrag voor huishoudens uit op een bedrag van 105 euro per maand. Als je dat de maximale periode ontvangt, kun je rekenen op een compensatie van 630 euro.

Wil jij weten of je zelf in aanmerking komt? Je kunt gemakkelijk een check doen via de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Daar kun je direct je aanvraag indienen.

Dit salaris verdien je als ‘putjesschepper’ anno 2024

Zo kort is de werkweek in Nederland (en in de rest van de EU)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties