Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 5 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van de meest gevraagde vakspecialisten (waaronder schilders en dakdekkers) in Nederland

Niet iedereen in Nederland is geboren met twee rechterhanden. Daarom kunnen we niet zonder de benodigde vaklieden in ons land. Dit waren de meest gevraagde vaklieden in 2023 en dit salaris verdienen zij.

Van glaszetten, tot schilderen of stucen: de meeste Nederlanders hebben geen idéé waar te beginnen bij een dergelijke klus. Gelukkig heeft niet iedereen zin om tot in den treuren in de schoolbanken te zitten en zijn er ook werkenden die liever de handen uit de mouwen steken.

De meest gevraagde vakspecialisten

Schilders blijken op basis van 350.000 aanvragen de meest gevraagde vaklieden van 2023. Dat blijkt uit een analyse van bemiddelingsplatform Homedeal. De schilders worden gevolgd door dakdekkers en hoveniers.

Daarnaast zijn ook airco-specialisten, glaszetters en stukadoors veelgevraagd. Voornamelijk in Zuid-Holland staan bewoners te springen om airco-specialisten. In deze provincie is dat de meest aangevraagde vakman (of -vrouw, natuurlijk). Ook in Groningen zijn het niet de schilders die het meest zijn aangevraagd: Groningers blijken vooral op zoek te zijn naar hoveniers.

Salaris van meest gevraagde vaklieden

Mocht je overwegen om je om te scholen tot één van onderstaande beroepen, is het wel zo fijn om te weten welke financiële beloning daartegenover staat. Dat zochten we vast voor je uit. De aangegeven salarisindicatie verwijst naar het gemiddelde salaris volgens gegevens uit 2023 van de Nationale Beroepengids.

*Het salaris van dakkapel-specialist is gebaseerd op gegevens van vacaturesite Indeed, vanwege ontbrekende gegevens bij de Nationale Beroepengids.

Meest gevraagde vaklieden Salarisindicatie (Bruto)
1. Schilder 3000 euro
2. Dakdekker 2800 euro
3. Hovenier 2500 euro
4. Airco-specialist 2500 euro (2022)
5. Glaszetter 2750 euro
6. Stukadoor 2750 euro
7. CV ketel installateur 2850 euro
8. Dakkapel-specialist 3031* euro
9. Zonwering installateur 1900 euro (2022)
10. Gevelreiniger 2200 euro

Alle bovengenoemde salarissen zijn een indicatie. Als zzp’er, starter of per werkgever kunnen de beloningen afwijken van genoemde cijfers.

Heb jij twee linkerhanden en zijn bovenstaande beroepen het absoluut niet voor jou? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Wie weet past een baan als vuilnisophaler je als gegoten. Benieuwd welke financiële beloning daartegenover staat? Dat lees je via onderstaand artikel.

Zoveel salaris verdien je in Nederland als vuilnisman (of -vrouw)

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Ik vind dat Nederlanders behoorlijk veel klagen’

Voel jij je een productiviteitsmachine? Zo ga je om met emoties op werk

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties