Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Geld & Carrière 9 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Er moet een menopauzebeleid komen op de werkvloer, vindt vakbond: ‘Het taboe is treurig’

Meer aandacht en een beleid voor de menopauze op de werkvloer, dat zou er moeten komen, vindt vakbond CNV. Zij pleiten vandaag voor zo’n beleid. De overgangsklachten vallen – in combinatie met werk – zwaar voor velen.

Uit eigen onderzoek onder vrouwen tussen de 45 en 65 jaar is onder meer naar voren gekomen dat 71 procent van de ondervraagden met klachten rondom de overgang de combinatie met werk zwaar vinden.

Overgangsklachten

Nog eens 73 procent zegt minder productief te zijn door de overgangsklachten, 25 procent kan soms zelfs „langere tijd” niet functioneren. De vakbond wijst erop dat het gaat om miljoenen werkenden die momenteel in de overgang zijn, of straks in de overgang komen.

„Overgangsklachten zorgen voor minder productiviteit en in veel gevallen zelfs tot een burn-out. Enorme kapitaalvernietiging”, klinkt het. „Zeker omdat veel vrouwen in kraptesectoren werken, denk aan zorg, onderwijs en kinderopvang. Zonder optimale inzet van vrouwen, loopt Nederland vast”, aldus Danielle Woestenberg, bestuurder bij CNV.

Taboe op menopauze

Ruim 1 op de 3 ondervraagden stelt dat er op de werkvloer nog steeds een taboe heerst om over de menopauze te praten. Eenzelfde percentage schaamt zich om overgangsklachten bespreekbaar te maken. Meer dan de helft, 55 procent, stelt de werkgever niet op de hoogte van haar situatie. „Treurig”, vindt de vakbond.

De vakbond ziet graag dat er goede ondersteuning komt voor de vrouwen. Onderdeel van het beleid zou bijvoorbeeld moeten zijn dat er een ruimte komt waar ze zich kunnen terugtrekken. „De kolfruimte is op iedere werkvloer verplicht. Het zou mooi zijn als deze ruimte multifunctioneel wordt. Vrouwen met overgangsklachten kunnen hier even van kleding verwisselen of zich een half uurtje terugtrekken bij stevige hoofdpijn. Dit kan het gros van de vrouwen enorm helpen”, zegt Woestenberg.

Menopauze niet sexy? ‘Vrouwen genieten meer van seks tijdens en na overgang’, blijkt uit onderzoek

Heb jij moeite met ‘nee’ zeggen? Deze tips helpen je

Bonkend hoofd? Dit zijn verschillende soorten hoofdpijn én wat het kan betekenen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties