Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Geld & Carrière 7 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het is niet het ‘glazen plafond’ dat vrouwen tegenhoudt op het werk, stelt rapport

Een nieuw onderzoek toont aan dat de problemen voor vrouwen op de arbeidsmarkt al veel lager op de carrièreladder beginnen. Dat valt dus niet te wijten aan het ‘glazen plafond’ – de metaforische barrière die de opgang naar de hoge functies blokkeert – stelt het onderzoek.

Vrouwen lopen aan het begin van hun carrière veel meer kans om niet in dezelfde mate als mannen promotie te maken vanuit hun startersfunctie. Dat stelt het onderzoek van adviesbureau McKinsey & Co. en Lean In.

Van startende naar leidinggevende functie

Voor elke 100 mannelijke werknemers die in de Verenigde Staten gepromoveerd werden van een startersfunctie naar een leidinggevende functie, kregen slechts 87 vrouwen een vergelijkbare promotie, volgens het rapport. Voor gekleurde vrouwen is het nog moeilijker: slechts 73 vrouwen krijgen de promotie voor elke 100 mannen die hogerop komen, zo blijkt uit het onderzoek.

Dat vrouwen er niet in slagen om de carrièreladder te beklimmen, komt niet door een gebrek aan ambitie, ondervond het onderzoek. Onder 27.000 werknemers bleek namelijk dat vrouwen dezelfde carrièredoelen hebben als mannen.

Glazen plafond

„De sociale wetenschap zou je vertellen dat (gender)vooroordelen allemaal veel vaker voorkomen als werknemers een kortere staat van dienst hebben”, vertelde Rachel Thomas, CEO van Lean In, aan CBS. „Maar jonge mannen worden vaker gepromoveerd op hun potentieel, terwijl jonge vrouwen meer worden beoordeeld op hun staat van dienst.”

Het is volgens het onderzoek de onderste trede waar meer aandacht aan moet worden besteed, in plaats van het glazen plafond. Dat zal volgens het rapport meer kansen bieden voor vrouwen.

‘Beperking op kansen’

En hoewel vrouwen na de coronapandemie zijn teruggekeerd op de arbeidsmarkt, zeggen veel vrouwen dat ze de voorkeur geven aan hybride of flexibele rollen, die steeds gebruikelijker zijn geworden.

Dat heeft misschien het idee gegeven dat de ambitie van vrouwen minder sterk is. Maar dat is niet het geval, ontdekten McKinsey en Lean In. Sterker nog, 96 procent van de vrouwen zegt dat hun carrière belangrijk voor hen is. Daartegenover wil 81 procent dit jaar promotie maken naar een hoger niveau.

„We hebben niet te maken met een beperking op ambitie, we hebben te maken met een beperking op kansen”, zegt Lareina Yee, senior partner bij McKinsey & Co.

Microagressies

Een andere mythe over vrouwen op de werkvloer is dat microagressies – opmerkingen of handelingen die een persoon ‘subtiel’ vernederen op basis van hun geslacht, afkomst of andere eigenschappen – maar een klein probleem zijn. Maar uit de analyse bleek dat ze blijvende en schadelijke gevolgen kunnen hebben voor vrouwen op het werk.

De impact hiervan kan nadelig zijn voor de betrokkenheid bij het werk. Zo blijkt uit de analyse dat vrouwen die hier mee te maken krijgen meer dan drie keer zoveel kans hebben om te overwegen ontslag te nemen. Toch zijn er lichtpuntjes: „Ik heb goede hoop dat we vooroordelen op de werkvloer kunnen veranderen. Een zin die we vaak hebben gebruikt is: ‘Je moet het onderbreken waar het voorkomt'”, aldus Yee.

Kolven tijdens werk, daar valt nog terrein op te winnen: ‘Werkgevers kennen de regels slecht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties