Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 29 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Inflatie keldert tot laagste niveau sinds 2016, gaan we daar iets van merken?

Goed nieuws, er lijkt een rem gekomen te zijn op de inflatie in ons land. Het dagelijks leven is in september met 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Merken we die lage inflatie dan ook in onze portemonnee?

Een maand eerder stegen de prijzen gemiddeld met zo’n 3 procent, een stuk hoger dan waar we nu mee te maken hebben, dus.

Prijzen dagelijks leven met 0,2 procent gestegen

Sterker nog, de prijsstijgingen in september 2023 zijn de kleinste prijsstijgingen die het CBS sinds september 2016 bekendmaakte. Maar hoe kan het dat de inflatie nu zo laag uitvalt? Nou, dat komt vooral door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit. Die schoten in 2022 nog hard omhoog door zorgen over het aanbod van aardgas nadat Rusland de toevoer daarvan naar Europa grotendeels had afgeknepen. Nu zijn de energieprijzen een stuk lager.

Volgens de Europese meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, daalden de prijzen zelfs op jaarbasis. Het gaat dan om een afname van 0,3 procent. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Merken we iets van gedaalde inflatie?

Fijn, de prijzen stegen afgelopen maand dus minder hard. Maar heeft dat dan meteen effect op onze portemonnee? Jammer genoeg niet. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september nog 10 procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie liep sinds het einde van 2021 al steeds harder op, waarbij de oorlog in Oekraïne sinds februari 2022 voor extra sterke prijsstijgingen zorgde. De gevolgen voor de koopkracht van Nederlanders werden daarmee ook een belangrijk politiek thema. In de aanloop naar de verkiezingen is bestaanszekerheid bijvoorbeeld een belangrijk thema geworden en veel partijen in de Tweede Kamer steunen een extra verhoging van het minimumloon.

Burgemeester Aboutaleb vertelt bij Op1 over schietpartij in Rotterdam: ‘Explosie van emoties’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties