Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 26 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

‘AI kan bijna een derde van gewerkte uren overbodig maken’, vrouwen meer de dupe dan mannen

Hoe gaat de arbeidsmarkt eruitzien door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI)? Vrouwen worden waarschijnlijk meer de dupe van de opkomst van AI dan mannen. Onderzoekers berekenden dat vrouwen in de Verenigde Staten anderhalf keer meer kans hebben dan mannen om een nieuw beroep te moeten zoeken, omdat hun werk wordt overgenomen door AI.

Volgens een nieuw rapport van het Amerikaanse organisatieadviesconcern McKinsey zou AI weleens bijna een derde van het totaal aan gewerkte uren in de Amerikaanse economie overbodig kunnen maken.

Gevolgen van AI op banenmarkt

Dat komt volgens de kenners doordat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in de bedrijfstakken met banen met lagere lonen. Dat is bij uitstek werk dat makkelijker door een computer gedaan zou kunnen worden. Dan gaat het bijvoorbeeld om ondersteunend kantoorwerk en klantenservice-banen.

Ook zwarte en Latijns-Amerikaanse werknemers in de VS zullen volgens het rapport sneller de negatieve gevolgen ervaren als de vraag naar productiewerkers gaat krimpen door de voortgaande technologische vernieuwingen. De onderzoekers denken dat er voor het einde van 2030 minstens 12 miljoen werknemers in de VS van beroep zullen moeten veranderen. Voor een deel is dat ook het gevolg van de verduurzaming en het streven van bedrijven om CO2-neutraal te worden. Die omslag zal de Amerikaanse arbeidsmarkt komende jaren flink op zijn kop zetten, is de verwachting.

‘Het zal waarschijnlijk niet zo’n ramp zijn’

Wat zorgwekkend is, zegt McKinsey-bestuurder Kweilin Ellingrud, is dat de omslag vooral gevoeld wordt door laagbetaalde werknemers. De kans dat zij van beroep moeten veranderen is tot veertien keer groter dan bij mensen met de hoogste lonen. De meeste gedupeerden zullen straks extra vaardigheden moeten aanleren om nieuw werk te vinden.

Maar uiteindelijk zullen alle dienstverlenende beroepen, van advocaten en leraren tot financiële adviseurs en architecten, veranderen door de opkomst van bijvoorbeeld chatbots als ChatGPT. Het „zal waarschijnlijk niet zo’n ramp zijn”, verklaart McKinsey-partner Michael Chui. „Maar het gaat bijna elke baan veranderen.”

Zoveel spaargeld heb je minimaal nodig als buffer per salaris

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.