Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Geld & Carrière 15 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Snoep, koek en andere zoetigheden mogelijk duurder door… hitte?

Een pak koekjes of een zak snoep in huis hebben is natuurlijk hartstikke lekker, maar wordt mogelijk duurder. Europese consumenten zijn binnenkort namelijk mogelijk nog meer geld kwijt voor zoetigheden. Dat komt doordat de huidige hittegolven de prijs van suiker opdrijven.

Daardoor wordt dat pak koekjes, die zak snoep of andere zoete lekkernijen duurder. En dat we al meer geld kwijt waren aan zoetigheden bleek al uit een analyse van NU.nl.

Zoetigheden mogelijk duurder

De kopers van suiker en producenten ervan onderhandelen momenteel over contracten voor het oogstseizoen 2023-2024, dat in oktober begint. De prijzen zijn inmiddels opgelopen tot meer dan 1000 euro per ton, meldt persbureau Bloomberg. Dat is meer dan het dubbele van wat ze halverwege vorig jaar waren. Het zal de kosten van zoete snacks dus verhogen.

Maar hoe komt dat nou? Door de droogte daalt de suikerproductie en nemen de voorraden af. Volgens deskundigen worden de hogere kosten hiervan waarschijnlijk doorgeschoven naar de consument. „De cruciale vraag is: wat gebeurt er de komende twee of drie maanden? Krijgen we regen of alleen maar droogte?”, zegt suikerdeskundige John Stansfield van analistenkantoor DNEXT Intelligence tegen Bloomberg. Er zijn al waarschuwingssignalen: regen heeft de aanplant van dit jaar met ongeveer een maand vertraagd en stijgende temperaturen hebben sindsdien het risico vergroot dat zowel droogte als plagen zich sneller verspreiden en kleine suikerbietenoogsten verwoesten.

Dalende productie door droogte

De daling van de suikerproductie als gevolg van de droogte van vorig jaar heeft een idee gegeven van wat er zou kunnen gebeuren als hetzelfde zich opnieuw voordoet. De suikerproductie voor het huidige seizoen, 2022-23, daalde met 12 procent ten opzichte van het vorige seizoen. Terwijl grote bedrijven – en op hun beurt consumenten – beschermd waren tegen grote prijsstijgingen dankzij langetermijncontracten, zijn de prijzen sinds oktober vorig jaar gestegen, waardoor kleinere en middelgrote snoepfabrieken in de verdrukking komen.

Eerder dit jaar stegen de prijzen voor suiker al naar het hoogste niveau in ruim elf jaar. Dat kwam toen omdat India, een belangrijke exporteur, minder leverde dan verwacht. Ook de toevoer vanuit Pakistan en Thailand viel tegen.

Besparen op boodschappen? De 5 beste bespaartips van onze lezers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.