Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Succesvol of geflopt: ‘We leggen de verantwoordelijkheid bij het individu’

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere arbeidsmarkttrend duikt op. In Metro’s podcast De Werkvloer bestoken we iedere aflevering een beroepsexpert met vragen én buigt onderzoeker Rutger van den Berg zich over een nieuwe stelling over de arbeidsmarkt: ‘We schieten door in het bewaken van de werk- privébalans.’

Overuren maken, weekend- en nachtdiensten draaien en bovenal; altijd bereikbaar zijn. Hoe vind je nog een balans tussen werk en privé? En slaan we inmiddels niet door in die zoektocht? Volgens Van den Berg – die al 12 jaar als onderzoeker verbonden is aan YoungWorks – niet. „Ik ben het er niet mee eens dat we daar in doorslaan”, zegt hij. „De toenemende aandacht voor die balans is juist heel logisch.”

Schipperen tussen werk en privé

„Dat heeft te maken met de tijdsgeest waarin jongeren opgroeien en waarin ze hun professionele leven vormgeven.” Van quiet quitting tot loud leaving; de trends gaan over het vinden van een gezonde balans. Maar dan op een radicale manier. „Die fenomenen zijn niet voor niets bekend. Het zijn extreme voorbeelden waarbij mensen uit een vorm van onmacht proberen de grens tussen werk en privé te bewaken.”

„Die trends zijn eigenlijk signalen dat jongeren het dus blijkbaar belangrijk vinden om met die balans aan de slag te gaan”, legt Van den Berg uit. „Individuele vrijheid staat centraal in de samenleving waarin jonge mensen opgroeien. We vinden het belangrijk om de ruimte te hebben om jezelf te ontplooien, wat een luxe is. Zelf kunnen bepalen wat je met je leven doet, draagt bij aan het eigen geluk”, die vrijheid is goed nieuws dus, voor jonge werkzoekenden.

„Tegelijkertijd gaat individuele vrijheid gepaard met een grote verantwoordelijkheid”, vervolgt Van den Berg. Die verantwoordelijkheid kan grote druk met zich meebrengen, legt hij uit. Die druk wordt gevoed door het idee van maakbaarheid. „Je persoonlijke inzet zou bepalend zijn voor de mate van geluk en succes in je leven en in je werk.” Of je nu succesvol bent of niet, de verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij het individu. En dat kan een behoorlijke last zijn.

De ideale balans

Radicaal of niet; bezig zijn met een gezonde werk- privébalans kan geen kwaad. Meer weten over deze zoektocht? Rutger van den Berg vertelt erover in de nieuwste aflevering van De Werkvloer.

Vind jij dat wij een specifiek beroep absoluut niet mogen vergeten in De Werkvloer? Of heb je een tip, compliment of idee? Mail dan naar [email protected].

De Werkvloer is vanaf nu om de week op donderdagochtend te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Verloskundige Marlies Koers (31): ‘Die oerkracht aanschouwen, dat is fantastisch’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.