Jana Witteman
Jana Witteman Podcasts 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Wijkagent Sharon Beurze : ‘De eerste dode vergeet je nooit’

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere arbeidsmarkttrend duikt op. In Metro’s podcast De Werkvloer bestoken we iedere aflevering een andere beroepsexpert met vragen. Deze keer: wijkagent Sharon Beurze (40). Ze werkt 20 jaar bij de politie en is nu wijkagent in de Haagse Schilderswijk.

Ze groeide op in Den Haag en schopte het van surveillance-agent tot hoofdagent en rechercheur. Beurze heeft hart voor haar vak én voor de wijk waar ze dagelijks werkt. Haar missie? Zorgen dat bewoners in de wijk zich veilig voelen.

‘Ik werd gestalkt’

Al op jonge leeftijd is Beurze geboeid door het politievak. In haar pubertijd krijgt ze zelf te maken met de politie als ze heftig wordt gestalkt door een jongen bij haar in de wijk. „Ik kon niet direct geholpen worden omdat de stalkingswet nog niet bestond. (…) Ik heb toen heel veel steun gehad aan mijn wijkagent, maar hij was gebonden aan de wet.” De problemen worden uiteindelijk opgelost, maar die periode drijft haar om zelf bij de politie te gaan. „Ik had nog net mijn superheldenpak niet aan”, vertelt Beurze. „Ik ga de boel eens even veranderen”, dacht ze. Achteraf bleek dat net iets complexer dan aanvankelijk gehoopt.

De wijkagent die haar steunde is nog altijd een inspiratiebron in haar dagelijkse werkzaamheden. Betrokken en eerlijk; zo wil Beurze zelf ook met de bewoners in de wijk omgaan. „Dat is persoonlijk, maar ik zet graag een stap extra.” Zo zal ze één van de jongens in haar wijk nooit vergeten. Hij zei onschuldig te zijn, maar door een gebrek aan vertrouwen in de politie wil hij geen DNA afstaan. Beurze gelooft in zijn onschuld. Ze neemt een risico, maar geeft hem haar vertrouwen. „Ik geloof jou. Maar dan is dit je kans om je onschuld te bewijzen.” In alle vroegte haalt ze de jongen op om samen voor het DNA-onderzoek naar het bureau te gaan. „Twee maanden later kreeg ik een appje van hem. ‘Ik ben vrijgesproken’, stuurde hij.”

Om nooit te vergeten

In haar dagelijks werk beweegt Beurze zich tussen kinderen in een speeltuin, drugspanden en gezinnen die in een lastig pakket zitten. Na 20 jaar in het vak heeft ze het allemaal wel een keer gezien. Maar toch zijn er momenten die altijd bijblijven en situaties die haar aan het hart gaan. „De eerste dode vergeet je als agent nooit meer.” Bij haar was het nogal een bijzondere situatie. En eentje waar ze niet in de opleiding op was voorbereid. „Die man is gestikt in een McKroket.”

Benieuwd hoe dat is gegaan? Luister dan naar aflevering 4 van de werkvloer via Apple podcasts of Spotify. Ook nieuwsgierig naar een dag uit het leven van een strafrechtadvocaat? Je leest het via onderstaand artikel.

Meester Leonie (34): ‘Als strafrechtadvocaat moet je hard zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.