Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Huis kopen? Starter maakt eindelijk kans tegen belegger

Eindelijk lijken starters meer kans te maken op de huizenmarkt. Steeds meer gemeenten overwegen een opkoopverbod en hanteren een zelfbewoningsplicht om starters op de huizenmarkt te beschermen tegen beleggers. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het kadaster hebben de handen ineengeslagen en onderzoek gedaan naar de effecten van het opkoopverbod in Nederland. Sinds januari 2022 kunnen gemeenten ervoor kiezen om beleggers in sommige wijken te verbieden goedkope(re) woningen op te kopen.

Minder plaats voor beleggers

Beleggers aan de kant, starters naar voren. Dat is het idee achter het opkoopverbod dat sinds vorig jaar door veel gemeentes – zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht – met beide handen is aangegrepen. In Amsterdam en Utrecht zijn beleggers in de hele stad verstoten van de goedkope koopwoningmarkt. In Rotterdam is het goedkopere koopwoningsegment in zestien wijken verboden terrein voor beleggers.

Jarenlang was het opkopen van woningen, om deze vervolgens te verhuren, een lucratieve business voor beleggers. Voorafgaand aan de invoering van opkoopbescherming, werd bijvoorbeeld in de Rotterdamse wijk Kralingen nog 35 procent van de woningen opgekocht door beleggers. Na invoering van de nieuwe regels is dat nog zo’n 10 procent.

Meer kansen voor starters

Uit de analyse van de onderzoekers blijkt dat zo’n 40 procent van de woningen in handen viel van Rotterdamse starters, vóórdat de opkoopbescherming in het leven was geroepen. Na het beschermbeleid ging 60 procent van de huizen naar een starter. Om een vergelijking te kunnen maken, hebben de onderzoekers ook gekeken naar de wijken waar geen opkoopverbod voor beleggers bestaat. Wat blijkt? In de wijken waar de opkoopbescherming niet bestaat is geen stijging te zien in het aantal woningen dat is verkocht aan starters.

Toch is er niet alleen reden voor gejuich. De woningen die namelijk nog wel worden opgekocht en als huurwoning op de markt terugkeren, hebben vaak een hogere huurprijs dan voorheen. De vrijehuurmarkt is krap, maar door minder beleggers op de woningmarkt, wordt deze nog krapper, schrijft het Financieele Dagblad na waarschuwingen van De Nederlandsche Bank.

Energie: waarom je de was het beste kunt doen als de zon schijnt (geldt ook voor de vaatwasser)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.