Erik Jonk
Erik Jonk Duurzaamheid 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Energie: waarom je de was het beste kunt doen als de zon schijnt (geldt ook voor de vaatwasser)

Huishoudens moeten vaker hun was doen als de zon schijnt, in plaats van ‘s avonds. Hetzelfde geldt voor het laten ‘draaien’ van je vaatwasser. Dat wil netbeheerder Stedin. De opmerkelijke reden: energie besparen.

Overdag – bij zon dus – de was doen en je vaatwasser aanzetten laat minder duurzame energie verloren gaan. Bovendien helpen huishoudens zo mee bij het tegengaan van het overvolle elektriciteitsnet. Zowel mensen met als zonder zonnepanelen kunnen hier hun steentje aan bijdragen. Met zonnepanelen is trouwens weer iets heel anders aan de hand.

Maar energie is ‘s nachts toch altijd goedkoper?

Volgens Stedin denkt een deel van de huishoudens dat het verbruiken van energie ‘s nachts nog altijd goedkoper is. „Met duurzaam opgewekte stroom via zonnepanelen of windmolens is dat juist niet meer van toepassing”, zegt David Peters, een van de directeuren bij Stedin. „Deze energie kunnen we beter gebruiken op de momenten dat die volop beschikbaar is.”

Energiecontract er even bij pakken

Zeker voor mensen met zonnepanelen kan het goedkoper zijn om overdag hun wasjes te draaien of de elektrische auto op te laden. Dat is echter wel afhankelijk van het energiecontract dat je hebt en die kun je dus beter maar even uit de (digitale) la halen. Mensen zonder zonnepanelen kunnen met ‘zonwassen’ zorgen dat duurzame energie van buren zo veel mogelijk wordt gebruikt. Stroom die mensen met zonnepanelen terugleveren aan het net, kan worden opgevangen achter de volgende voordeur. Stroom die alsnog overblijft, gaat verloren. Dat wil Stedin voorkomen.

Het minimumloon gaat per 1 juli omhoog: dit is hoeveel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.