Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 24 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘We hebben 30.000 euro gespaard in ruim een jaar’

Waar de één vindt dat geld moet rollen, blijft de ander herhalen dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Wekelijks gaan we in gesprek met mensen uit alle hoeken van de samenleving. Want als we eerlijk zijn; wat blijft er dan over van het oer-Hollandse gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’? Vandaag: de 24-jarige Dion, die in anderhalf jaar tijd 30.000 euro voor zijn bruiloft spaarde.

Naam: Dion
Leeftijd: 24
Beroep: verkoopmedewerker/binnendienstmedewerker
Woonsituatie: huurappartement samen met verloofde
Brutomaandsalaris: tussen de 2000 en 2500 euro

Geld maakt (niet) gelukkig

Werd er thuis over financiën gesproken?

„Ik ben voornamelijk opgevoed met het idee dat je moet genieten. Geld mag worden uitgegeven. Daar moet je verder niet te veel over nadenken, maar het is wel goed om een klein spaarpotje achter de hand te hebben. Echt sparen of investeren, daar ging het niet over.

Zodra ik kon, ben ik een krantenwijk gaan doen. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt met werken. Alles wat ik verdiende was van mij en ik gaf het geld makkelijk uit; slecht eten, games, impulsaankopen. Toen ik jonger was en nog thuis woonde kon dat natuurlijk ook, maar dat werd lastiger toen ik meer lasten kreeg.”

„Op mijn 18e moest ik bijvoorbeeld de zorgverzekering betalen en twee jaar geleden ben ik gaan samenwonen. Toen realiseerde ik me echt dat ik beter met mijn geld moet omgaan. De eerste periode dat we samenwoonden, hadden we aan het einde van de maand soms geen geld meer over om boodschappen te doen.”

Hoe hebben jullie dat aangepakt?

„Dat eerste half jaar hebben we echt ontzettend gerommeld met de uitgaven; te dure boodschappen, onzinaankopen. Gelukkig zijn we uit de brand geholpen door ouders en schoonouders, maar dat was echt het moment om het anders te gaan doen. We zijn samen om de tafel gaan zitten en hebben inzichtelijk gemaakt wat er binnenkomt en wat eruit gaat. We hebben enorm gesneden in de uitgaven. Onnodige kosten gingen eruit.

In diezelfde periode heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd. Zij droomde van een sprookjesbruiloft en als ik dan toch zou gaan trouwen, dan het liefst op mooie boerderij of bij een landhuis. Tel die wensen bij elkaar op en dan kom je op een dure trouwerij. We hebben begroot dat er 30.000 euro gespaard moest worden in iets meer dan een jaar tijd.”

Hoe hebben jullie dat aangepakt?

„Mijn vriendin werkt in de zorg en verdient net iets meer dan ik. Eigenlijk moest er iedere maand één volledig salaris aan de kant. We hebben als doel gesteld 2500 euro per maand te sparen. De bruiloft is aanstaande maandag en het is gelukt om dit bedrag bij elkaar te leggen. Maar daar hebben we dus wel echt alle onnodige of luxe uitgaven voor moeten stoppen. We hebben geen nieuwe kleren gekocht, zijn niet uiteten gegaan, echt alle uitgaven gingen op slot. Iedere maand hebben we alle centjes moeten tellen, maar we zijn nooit in de problemen gekomen.

Waar ik straks het meest naar uitkijk, is dat ik weer lekker lunch kan halen op mijn werk. Nu kocht ik dan steeds een goedkoop pak crackers bij de Lidl met een pot pasta. Dat wordt op een gegeven moment wel saai.”

Maandag is de bruiloft. Waar kijk je het meest naar uit?

„Heel eerlijk? Dat het allemaal achter de rug is. Ik kijk natuurlijk ook uit naar de dag en ik heb er heel veel zin in, maar het heeft ook voor een hoop stress gezorgd. Straks kunnen we weer lekker ontspannen en wat normaler leven. We hebben lekker even vakantie, gaan twee maanden genieten en daarna gaan we weer kijken voor een nieuw spaarplan.”

„Op een paar honderd euro na is de gezamenlijke spaarpot straks leeg. Mijn vriendin heeft nog wel een potje achter de hand van zo’n 5000 euro, maar dat is echt bedoeld om later te investeren in een huis. Als we straks 1500 euro sparen in plaats van 2500 euro, dan hebben we toch ineens 1000 euro extra te besteden. Dan is het tijd om te sparen voor een huis en vakantie.”

Stelling: met 1000 euro per maand extra zou ik op de lange termijn gelukkiger zijn.

„Ja, zeker. Voornamelijk met één simpele reden. Dat we dan een beetje een normale hypotheek kunnen krijgen. We hebben allebei een prima salaris en hebben samen een jaarinkomen van bijna 60.000 euro, maar voor een hypotheek komen we niet verder dan 2,5 ton. Maar een degelijk huis van onder de drie ton is bijna niet te vinden. Dus voor het leefgemak nu zou die 1000 euro niet zoveel uitmaken, maar op termijn wel.”

Stelling: je kunt nooit te veel geld hebben.

„Zeker wel. Die mensen die zo’n trip maken met een onderzeeër, dat doe je alleen als je veel te veel geld hebt. Dan moet je tonnen per maand verdienen. Volgens mij verlies je dan alle begrip voor de werkelijkheid.”

Stelling: geld wordt meer waard als je het kunt delen.

„Ja, vind ik wel. Als je dingen voor jezelf koopt, maak je daar alleen jezelf gelukkig mee. Besteed je het aan iets dat je samen kunt doen, dan worden twee of meer mensen daar blij van. Geluk is wat mij betreft altijd om te delen.”

Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

„Absoluut wel. Geld maakt zeker gelukkig. Als je iemand die elke dag de eindjes aan elkaar moet knopen zou vragen of ze blij zouden zijn met 1000 euro extra, dan barst diegene misschien wel in huilen uit. Maar zelfs iemand die al een Balkenende-norm verdient, is denk ik blij met 1000 euro extra. Ik denk niet dat we moeten onderschatten hoe gemakkelijk geld dingen maakt.”

  Ook jouw visie op geld delen? Meld je aan!

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Meer artikelen lezen over Geld & Carrière? Dat kan hier.

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Het beste van Metro in je inbox 🌐

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.