Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Geld & Carrière 4 feb 2023
Leestijd: 1 minuut

Ruim helft personeel werkt door bij ziekte, blijkt uit onderzoek: ‘Zeer schadelijke ontwikkeling’

Gaan werken terwijl je niet helemaal fit bent. Meer dan de helft van de werknemers gaat bij ziekte toch vaak aan de slag, meldt vakbond CNV na een onderzoek onder 2600 mensen. Een verontrustende ontwikkeling, volgens de vakbond.

Niet alleen ruim de helft (54 procent) van de mensen gaan werken bij ziekte, maar ook zegt ruim een op de vijf (22 procent) medewerkers zich na ziekte eerder weer beter te melden dan een paar jaar geleden. Zo’n 45 procent van de ondervraagden voelt zich door het personeelstekort bezwaard om zich ziek te melden, aldus de vakbond.

Werkgever vraagt naar oorzaak en aard ziekte

Ruim de helft van de ondervraagden, namelijk 57 procent, wordt door de werkgever gevraagd naar de aard en oorzaak van de ziekte, terwijl dit volgens CNV wettelijk niet is toegestaan. Bijna een kwart, met 23 procent, stelt dat de werkgever „zieke werknemers steeds meer onder druk zet om snel weer te komen werken.” Dat is een ontwikkeling die de vakbond „zeer schadelijk” noemt. Aan de andere kant zegt bijna één op de tien ondervraagden zelfs langer ziek te zijn als de werkgever druk uitoefent om weer snel te komen werken.

CNV adviseert werkenden die ziek zijn „om zich ook echt een paar dagen ziek te melden”, omdat dit „langdurig verzuim voorkomt”. Zeker in een tijd waarin psychisch verzuim de grote boosdoener is, aldus CNV. „We snappen dat werkgevers omhoog zitten. Maar dit is voor ons onacceptabel en levert schade op voor werknemer én werkgever.”

Verzuimpercentage

Het aantal mensen dat zich ziek meldde was volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die samen 1 miljoen werknemers onder hun hoede hebben, vorig jaar iets hoger dan in 2021. Het gemiddelde verzuimpercentage steeg naar 4,8 procent. In 2021 was dat nog 4,4 procent.

Maakt de dienstplicht een terugkeer? CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.