Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer werkende ouders kunnen geen schoolspullen betalen voor kinderen

Alles wordt duurder, maar de (meeste) lonen stijgen niet zo hard mee. Dat is lastig voor ouders met schoolgaande kinderen, want die hebben in toenemende mate een laptop nodig voor school. Daarnaast hebben sommige kinderen ook een (nieuwe) fiets nodig en vinden ouders het financieel lastig andere soorten schoolspullen te kopen.

Volgens Stichting Leergeld Nederland zijn de aanvragen van ouders die hulp nodig hebben, nauwelijks bij te benen. De stichting helpt ouders sinds 1996 bij de aanschaf van schoolspullen, fietsen en laptops. Zij zien dat er een nieuwe groep zich aandient voor financiële hulp: werkende ouders.

‘Werkende ouders hebben financieel moeite met schoolspullen’

De groep werkende ouders bestaat vooral uit gezinnen uit de lagere middenklasse, schrijft de Volkskrant. Zij verdienen net te veel om in aanmerking te komen voor gemeentelijke regelingen, zegt Gaby van den Biggelaar, directeur van de stichting. „Als je inzoomt op hun situatie, zie je dat ze vanwege hoge energiekosten of schulden nog maar heel weinig besteedbaar inkomen hebben.”

Naar verwachting ondersteunt de stichting dit jaar in totaal 160.000 kinderen, 25 procent meer dan in 2021. De Tweede Kamer trok zich al het lot aan van kinderen die door toenemende armoede zonder ontbijt naar school worden gestuurd, en besloot in een motie dat 100 miljoen euro beschikbaar moet komen voor gratis schoollunches (hier lees je wat scholen daar zelf van vinden). Vooruitlopend op de uitvoering hiervan is afgelopen week vast begonnen met ontbijt op vijfhonderd basisscholen met kwetsbare leerlingen. Er zijn 2,6 miljoen kinderen tussen 4 en 18 jaar.

Coronacijfers omhoog, dus Marion Koopmans weer bij Op1 over herhaalvaccinatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.