Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 12 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Film Het Paard van Sinterklaas vanwege Zwarte Piet niet meer op de buis’

Het Paard van Sinterklaas, een van de meest succesvolle Nederlandse familiefilms van de afgelopen twintig jaar, is op dit moment niet meer te zien voor publiek. Producent Burny Bos wil niet dat de film nog wordt vertoond omdat Zwarte Piet er in voorkomt.

De titel is ook niet opgenomen in het programma van het festival Cinekid, dat komende week plaatsvindt en waar Bos de hoofdgast is.

Zwarte Piet, Chinees meisje en Sinterklaas

Het Paard van Sinterklaas uit 2005 gaat over het Chinese meisje Winky Wong dat met haar ouders naar Nederland emigreert. Zij probeert onder meer te begrijpen wie Sinterklaas is, maar dat blijkt niet mee te vallen. De film trok in de Nederlandse bioscopen een half miljoen bezoekers, sleepte diverse internationale prijzen in de wacht en werd onder meer verkocht aan China.

„Het is heel jammer dat we toentertijd zwarte pieten in de film hebben gestopt”, vindt Bos nu. „Daar hebben we niet goed over nagedacht. Ik snap nu waarom veel Nederlanders bezwaar maken tegen Zwarte Piet.” De NPO vertoont de film al niet meer sinds 2019, toen het officieel NPO-beleid werd om geen programma’s meer te maken of uit te zenden met zwart geschminkte pieten. „Ik vind dat heel verstandig, deze film moet nu niet meer vertoond worden. Het is een rigoureus besluit, maar het enige juiste besluit”, zegt Bos.

Roetveegpieten in film monteren

Bos heeft nog wel onderzocht of de zwarte pieten in de film digitaal konden worden aangepast in roetveegpieten. Steven Spielberg deed iets soortgelijks met zijn meesterwerk E.T. en verving twintig jaar later digitaal de wapens voor walkietalkies. „Maar dat kost zoveel geld, dat zouden we nooit kunnen terugverdienen”, excuseert Bos zich.

De 78-jarige filmproducent sluit niet uit dat Het Paard van Sinterklaas over twintig jaar weer wel vertoond mag worden, met een disclaimer ervoor die uitleg geeft over Zwarte Piet. „Ik kan mij voorstellen dat de film juist door de pieten van cultuur-historische waarde kan zijn: als een les dat we van ver gekomen zijn. Maar om dat nu te doen zou vooral een provocatie zijn voor mensen die terecht bezwaar maken tegen Zwarte Piet.”

Geert Wilders is woest

Op Twittter gaan mensen flink te keer tegen Burny Bos. De taal die daarbij wordt gebruikt is op deze plek niet echt voor herhaling vatbaar. Ook Geert Wilders is woest. De PVV-leider is boos op de makers van Het Paard van Sinterklaas. Hij is het niet met hun beslissing eens, laat hij op Twitter weten. Hij deelt een link naar het nieuwsbericht met een tekst erbij: „Zijn we nog baas in eigen land? Of delen de woke-freaks nu de lakens uit? Ik wil Sinterklaas én Zwarte Piet terug!” De woordvoerder van Wilders kon vanmiddag niet zeggen of Geert Wilders de film daadwerkelijk heeft gezien.

Wie benieuwd is en zelf een oordeel over de film wil vellen: op streamingdienst Videoland is de film nog wel te bekijken.

Coronacijfers omhoog, dus Marion Koopmans weer bij Op1 over herhaalvaccinatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Film Het Paard van Sinterklaas vanwege Zwarte Piet niet meer op de buis’
Sluiten