Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Geld & Carrière 19 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

De Spaarrekening van Sarah: ‘Ik spaar maandelijks 700 euro, maar dat geld is niet per se voor mezelf’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 35-jarige Sarah, die haar spaargeld over verschillende digitale potjes verdeelt.

Beroep: dierenarts
Netto inkomen: 2250 euro
Woonsituatie: getrouwd, 2 kinderen

De Spaarrekening van Sarah

Hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Mijn spaargeld staat verdeeld over meerdere rekeningen. Zo heb ik mijn ‘echte’ spaarrekening, waar 7000 euro op staat. Dan heb ik nog 3000 euro aan digitale ‘potjes’. Denk aan geld voor kleding, onderhoud – voor mezelf en de kinderen, mijn eigen risico en onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte wasmachine. Tot slot heb ik nog een beleggingsrekening, al zet dat weinig zoden aan de dijk – ik denk dat die aandelen bij elkaar zo’n 3500 euro waard zijn. Als ik geld overhoud aan het einde van de maand, leg ik wel altijd 50 euro extra in. Het rendement is nu iets van 7 procent – volgens mijn man betaalt zich dat over 25 jaar flink uit.”

Hoeveel spaar je normaal gesproken per maand?

„In totaal zo’n 700 euro, maar dat geld is niet per se voor mezelf. Het gaat naar al die andere potjes die ik beheer. In het potje dat écht voor mezelf is, zit nu zo’n 500 euro. Daarvan ga ik af en toe uiteten of naar de film. Al gebeurt dat niet zo heel vaak, moet ik zeggen.”

Haal je weleens geld van je spaarrekening?

„Ha, het hangt er vanaf welke je bedoelt. Van mijn ‘echte’ spaarrekening en beleggingsrekening blijf ik af. Maar die potjes worden weleens gebruikt, ja. Zo moest ik laatst de airco van mijn auto laten maken. Dat geld is er gelukkig gewoon, maar nu deed het wel een beetje pijn omdat ik nét ervoor ook al 500 euro voor een reguliere autobeurt had betaald. Die airco was wel nodig, want een week later gingen we op vakantie. Gelukkig vond ik een garage die ’m nog zo snel kon fiksen – maar ik moest wel even 250 euro aftikken.”

Kun je goed met geld omgaan?

„Ik klink misschien heel volwassen met al mijn potjes, maar ik heb ook enigszins een gat in mijn hand. En ik ben ontzettend gevoelig voor koopjes. Vroeger was dat helemaal erg, want ik kocht zo’n beetje de hele sportcollectie van Tell Sell. Allemaal sportspul, van een step, pilates-dvd’s tot aan zo’n trillende band die je om je buik kunt doen. Riepen ze op tv dat het een wonderproduct was? Dan kocht ik het. Ha, in de praktijk bleek het allemaal pauperspul te zijn. De enige goede aankoop is mijn nicer dicer, waar je groenten en fruit mee kunt snijden. Dat ding is echt een vondst en gaat ook al 5 jaar mee – kun je nagaan, dat is het enige dat ik niet zelf kocht, maar van mijn zusje kreeg.

Enfin, nu ben ik weliswaar iets meer behouden in dat soort aankopen, maar heb dus wel een zwak voor koopjes. Nou is dat op zich geen slechte eigenschap, maar het kan wel een valkuil zijn. Drie douchegels en de vierde gratis? Hoppa, in mijn mandje ermee. Mijn man sputtert altijd een beetje tegen. ‘Heb je er ook écht 4 nodig?’, vraagt hij dan. Ook omdat er vaak nog twintig douchegels in de kast staan. Overigens moet ik bekennen dat ik me niet laat tegenhouden als het aanbiedingen voor wasmiddel of luiers zijn. Ik heb twee zoons, dus die producten vliegen erdoorheen.”

Is er iets waar je meer geld aangeeft dan je zou willen?

„Eten! Het is dat we niet zonder eten kunnen, maar de prijzen zijn echt gigantisch gestegen. Het helpt trouwens ook niet dat ik een hongerige man heb. Waar ik twee sneetjes brood eet op een dag, pakt hij de rest van het brood. Gisteren maakte ik een kilo lasagne – de helft ging naar mij en de kinderen, de andere helft naar hem, plús drie boterhammen. Dan vliegen de boodschappen er wel doorheen, ja. Ik merk die inflatie heel erg. Laatst kocht ik een komkommer voor 1 euro. Hallo, dat was vóór corona nog 45 cent. Ik let dus wel echt in welke supermarkt ik welke producten koop en spit de aanbiedingsfolders wekelijks door.”

Wat zou je willen veranderen aan je financiële situatie?

„Dat ik niet continu op mijn uitgaven hoef te letten. Begrijp me niet verkeerd, want we hebben het echt niet slecht. Mijn man heeft sinds kort ook een nieuwe baan en gaat zelfs 150 euro per maand meer verdienen. Maar goed, de inflatie is wel echt fors – dus we houden niet per se geld over. Ik las ergens dat mensen met een modaal inkomen moeilijker gaan krijgen. Dan verdien je dus 30.000 euro per jaar, hè? Als je je dán al zorgen moet maken, waar gaat het dan heen?
Waar ik me persoonlijk wél zorgen over maak, is dat mijn energiecontract over twee maanden afloopt. Ik betaal nu 70 euro per maand en krijg 400 euro terug, maar zo’n deal ga ik van m’n leven niet krijgen, vrees ik.”

Wat is je beste financiële tip?

„Ik stoor me soms best wel aan mijn man, die zijn spaarrekening plundert om leuke dingen te kunnen doen. Zo ging hij laatst naar de Zwarte Cross, had hij een bieravond met vrienden en ging hij stappen in de stad. Alleen: hij had geen geld op zijn lopende rekening. Het gevolg is dat zijn spaarrekening nu zo goed als leeg is. Ik begrijp daar niks van, ik zou dat zelf nooit doen – we hebben er ook best wel discussies over. Mijn tip is daarom zo simpel als wat: geef niet uit wat je niet hebt.”

Alle artikelen uit deze reeks vind je hierAndere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

De Spaarrekening van Dean: ‘Ik betaal 700 euro per maand aan alimentatie, dus sparen is soms lastig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.